Thailändska fläskfärsbullar i sweet chiliwok

Detta frestande recept på thailändska fläskfärsbullar av Kristina Eriksson är hämtat ur hennes kokbok Mammas köttbullar och femtio andra färsrätter, (Bokförlaget Semic, 2014).

Själv skriver hon så här om rätten: Oj oj oj, det här är gott! Söt sweet chilisås med salta och lite heta fläskfärsbullar och cashewnötter – det är mat som gör mig glad.

Efter de orden har man inget val, det är bara att ställa sig vid spisen och sätta igång!

K Erikssons thaifärsbiffar. Foto: anna Hult

Foto: Anna Hult

FLÄSKFÄRSBULLAR
¾ dl havregryn
1 dl mjölk
1 röd chilifrukt
2 salladslökar
500 g fläskfärs
2 vitlöksklyftor
¾ msk fisksås
salt och peppar
olja, margarin eller smör att steka i
sesamfrön

SWEET CHILIWOK
2 morötter
2 små paprikor, gärna i olika färger
1 gul lök
250 g broccoli
neutral olja att steka i
1 ½ dl sweet chilisås
1 dl hoisinsås
salt

SERVERING
nudlar
cashewnötter eller jordnötter

Blanda havregryn och mjölk i en bunke och låt det dra i 10 minuter. Dela chilin på längden och ta bort kärnor och kärnhus. Hacka chilin i riktigt små bitar och skiva salladslöken fint. Blanda ner chili, salladslök, fläskfärs, pressad vitlök, fisksås, salt och peppar i havregrynsblandningen. Arbeta ihop alltsammans till en smet och forma ganska stora färsbullar av den. Stek fläskfärsbullarna i omgångar i en stekpanna, de ska vara genomstekta, och strö över sesamfrön. Skala och skär morötterna i slantar och paprikorna i bitar. Hacka löken och skär broccolin i bitar. Woka alla grönsaker i olja i en wok eller en stor stekpanna, woka lite i taget. Låt grönsakerna bli lite mjuka och lägg dem åt sidan allt eftersom. Lägg tillbaka de stekta grönsakerna och rör ner sweet chilisås och hoisinsås i pannan. Smaka av med salt. Servera fläskfärsbullarna med sweet chiliwok, nudlar och cashewnötter eller jordnötter.

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera