Tareq – Helt enkelt

tareq1I september 2014 kom Tareq Taylor ut med en kokbok, Tareq – Helt enkelt (Massolit förlag). I den boken har han samlat recept som han själv ofta återkommer till och till vilka han har en speciell relation. Merparten av recepten är lättlagade, han har tillagat de flesta rätterna i sitt utekök på enbart en gasolplatta. Här krävs alltså inget restaurangkök eller allehanda maskiner för att förfärdiga dessa rätter. Men, som Tareq Taylor betonar så behöver enkel mat varken vara simpel eller tråkig.

När jag sätter mig och läser Tareq – Helt enkelt så känner jag vårkänslorna spira. Framför allt i de inledande recepten så är det vårprimörerna som dominerar. Här finns rätter med sparris, ramslök, rabarber och nässlor. Råvarorna i recepten är inte sällan odlade av Tareq Taylor själv. Möjligen är ogräset i omeletten med tryffel och ogrässallad är ett oönskat element i hans trädgård. Han är även ute mycket och botaniserar i skog och mark. Det finns massor av ätliga, delikata växter och blommor i vår natur, växter som gör sig utmärkt på tallriken. Men man ska ta Tareq Taylors varning på allvar – skaffa en bra flora så att du vet vad det är du tar med dig hem för att äta. Det finns en hel del giftiga växter där ute.

Genomgående i boken så lägger Tareq Taylor stor vikt även vid presentationen av rätterna. Han får till och med ett långkok på högrev och morötter att se väldigt exklusivt ut. Tareq – Helt enkelt är helt enkelt en vacker bok att bläddra i och låta sig inspireras av.

Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Kommentera