Tacos på riktigt – the Mexican Style

tacoomslagEn tradition hos många är att äta tacos på fredagarna. Hårda skal av majsmjöl fyllda med köttfärs, lite grönsaker efter smak och tomatsalsa. Men nu vill Malin Eriksson lära oss hur man enligt mexikanarna ska äta tacos med sin nyutkomna bok Taco Mexican Style, (Bonnier Fakta, 2014).

Tacos är en mexikansk rätt och i Mexico äts den i mjuka nygräddade bröd som är gjorda av antingen majsmjöl eller av vetemjöl. Bröden fylls sedan med fyllningar av olika slag. Det kan vara vegetariska röror, kött, fågel eller fisk. Sedan tillsätts grönsaker och salsa efter behag. Begränsningarna är få och möjligheterna oändliga. En av de få regler som finns i Mexiko är att man ska äta sina tacos med händerna.

Boken är väldigt färgglad och lockar med det ena frestande receptet efter det andra. (Tror nog att jag måste tillaga Tostados de Cangrejo (Tostadas med krabbröra) inom kort). Här får vi lära oss att laga tortillas och tortillachips, något som tydligen kan vara lite knepigt om man inte har en tortillapress. De recept på fyllningar som sedan följer är alla relativt enkla att tillaga, må vara att ett fåtal rätter tar lite tid. Som exempel kan nämnas Cochinta Pibil (Tacos med kryddigt fläskkött), där köttet ska tillagas i ugn i 4-5 timmar!

När jag kommer till kapitlet om salsa, pico och guacamole inser jag att här finns verkligen alla möjligheter för mig att lära mig nytt. Vad sägs till exempel om plommonsalsa, passions- och persikosalsa, jordnötssalsa, chipotlesalsa eller rostad majssalsa. Och detta är ändå bara några av de salsor som bjuds i boken.

Denna kokbok, som verkligen är en stor källa till inspiration, avslutas lite oväntat med tacos till dessert. Tacos till efterrätt ställer vi oss lite frågande, kan det vara något? Men som Malin själv skriver: Jag vet att jag med detta kapitel bryter ny mark. Inte kan man göra söta tacos, kommer mina mexikanska vänner att protestera. Jovisst kan man det! Det är bara att låta fantasin flöda.

Så följ detta goda råd, låt fantasin flöda och era fredagstacos kommer att bli mycket mer spännande.

Vill du göra kryddig mexikansk tacos, ett av de recept som Malin Eriksson varmt rekommenderar, läs mer här.

kycklingtacos

Foto: Åsa Dahlgren

tomatsalsa

Foto: Åsa Dahlgren

 

 

 

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera