Taco – Guinness chuckroll

Guinness chuckroll med picklade valnötter och äppel- & paprikasalsa

eltacobookSå här ska en taco smaka! Tänk bara på att det tar några timmar att tillaga köttet, så det är inget man påbörjar efter jobbet på fredagskvällen.

Detta recept på Guinness chuckroll är hämtat från Nikola Adamovic & Niklas Bolles bok El Taco Book, (Massolit Förlag, 2015). Du kan läsa mer om boken här på Smak för mat.

Den rostade kornmalten som används i Guinness skapar en djup karamelliserad smak som funkar fantastiskt med nötkött. Lägg även till toner av mörk choklad, läder, tobak och kaffe så kan det ju knappast bli fel. Dock behöver man väga upp ölets starka karaktär med aromatiska kryddor och örter så att det inte tar över.

TILLBEHÖR:
Tortillabröd
Äppel- & paprikasalsa, se nedan
Picklade valnötter, se nedan

INGREDIENSER
4–6 PORTIONER

3 msk olivolja
1 1⁄2 kg högrev
Salt & peppa
4  gula lökar i tjocka skivor
5  vitlöksklyftor, hackade
2 burkar Guinness eller annan stout
1 tsk timjan
1⁄2 tsk rosmarin

Värm ugnen till 135 grader.
Hetta upp oljan i en stor gjutjärnsgryta på hög värme. Krydda köttet generöst med salt och peppar. Bryn köttet på båda sidor, ca 2 minuter per sida. Ta bort köttet från grytan och sänk värmen.
Lägg i löken och vitlöken. Stek i ca 1 min och rör om då och då. Häll i ölen och tillsätt timjan, rosmarin och 1 tsk salt. Lägg tillbaka köttet i grytan och på med locket.
Ställ in i ugnen i 2 1⁄2 – 3 timmar, eller tills köttet faller isär med hjälp av en gaffel.

Foto:Linus Hallgren

Foto:Linus Hallgren

 

Äppel- & paprikasalsa

2 1⁄2 dl tärnade skalade äpplen
1 dl tärnad paprika
1 pressad lime
1⁄2 tärnad rödlök
1⁄2 kruka hackad koriander
1 msk honung
1⁄4 tsk salt
1⁄4 tsk svartpeppar
1 jalapeño, hackad och urkärnad
Blanda ihop alla ingredienser.

Picklade valnötter (grundrecept på pickles)

Tänk att vår kära ”ett, två, tre”-lag från mormor dyker upp i det mexikanska köket! Det råkar vara väldigt poppis bland abuelas (mormödrar) även i Mexico. Det här är ett grundrecept, du kan tillsätta andra kryddor om du vill experimentera.

När det gäller hårdare ingredienser som valnötter eller morötter, så häll över lagen när den fortfarande är varm och låt den svalna i rumstemperatur. Annars, använd sval lag så att ingredienserna behåller sin crunch.

1 del ättikssprit (12 %)
2 delar socker
3 delar vatten

Exempel på saker att pickla: rödlök, körsbärstomater, chili, morot, valnötter mm.

Koka upp socker och vatten i en kastrull på medelvärme, rör om. Tillsätt ättiksspriten. Destillera glasflaskorna i kokande vatten i ca 5 min.

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar