Ta vara på äpplena – gör äppelmust!

Äpplen1Sensommaren är här och med den alla goda svenska äpplen. Det finns mycket man kan göra av äpplena, förutom att njuta av dem som de är. Någonting som jag tycker hör augusti till är äppelmust. Kall och så full av äkta smak kan jag dricka glas efter glas.

Ett tips är att lämna in äpplen till ett musteri. Är du lyckligt lottad och har egna äpplen så brukar det nästan vara svårt att kunna ta hand om hela sin skörd. Att göra must är ett roligt sätt att ta tillvara äpplena och dessutom är det både gott och nyttigt. När du lämnar in äpplen för mustning så kan även fallfrukt och äpplen med skönhetsfläckar och mindre stötskador användas. För att få must gjorde på sina egna äpplen krävs oftast stora mängder äpplen (sissådär 2000 kg!). Anledningen är att musten blir godare om man blandar olika sorters äpplen och för att kunna göra en pressning behövs mycket frukt.

Äppelmusten är god att dricka som den är, att bjuda som alkoholfritt alternativ eller ge bort i present. Jag skulle bli väldigt glad över att få en flaska ”hemgjord” must.

Ett skånskt musteri

Ett musteri där du kan lämna in äpplen för mustning är Sövde musteri i Skåne. Allt sedan musteriet startade för över 50 år sedan, har människor lämnat sin frukt för mustning här och nu för tiden gör man både must, glögg och cider.Musteriet1

Hur fungerar det?

Från sista veckan i augusti fram till sista veckan av november tar de emot äpplen för mustning. De tar emot alla äppelsorter men det är viktigt att frukten är mogen. Det kollar du enklast genom att dela äpplet och se om kärnorna är bruna, vilket de ska vara. Till 1 liter must går det åt ca 2 kg äpplen. För bästa resultat blandas all frukt efter smak, arom och sötma.

På Sövde musteri använder du dina äpplen som betalning och får därför ett reducerat pris på själva mustningen och pastöriseringen. Det innebär att samtidigt som du lämnar in dina äpplen hämtar du ut must som tappats på glasflaskor.

Renpressad äppelmust

Då privatpersoner inte har registrerade odlingar, kan musten inte märkas som KRAV- eller ekologiskt odlad, även om de hundratals olika äppelsorterna som lämnas in är obesprutade. Den unika blandning frukt från trädgårdar runt om i Skåne, gör att musten smakar ”lite som förr i tiden” och innehåller mycket C-vitamin. Smaken varierar från pressning till pressning, beroende på vilka sorter som är mogna, men ambitionen är att alltid hålla en jämn smak. Hållbarheten är två år, vilket anges på kapsylen, men förvaras musten mörkt och svalt förhindras pektinet att fälla ut och skapa flagor i musten, varvid smak och arom varar betydligt längre. Generellt kan sägas att musten är sötare ju senare på säsongen den pressas, eftersom de sena sorterna innehåller mer fruktsocker.

Varje flaska innehåller 1,3 kg kallpressade äpplen. Musteriet använder inga tillsatser, dock filtreras fruktköttet bort, vilket annars kan ge musten en kokt och lite unken smak. För att musten inte ska jäsa till cider pastöriseras den till 76 grader varefter den kyls ner igen. Musten bör njutas kall.

Bonny Håkansson som driver Sövde musteri ger oss följande tips: Värm en flaska must och tillsätt ett par kanelstänger. Spetsa med några färska hjortron. Fyll termosen och avnjut drycken i  fria naturen!

Renpressad Gravensteiner

Den renpressade Gravensteiner från Sövde musteri består enbart av äpplen från odlare på Österlen och i Skåne. Musten tillverkas enligt samma princip som äppelmusten, men innehållet består av enbart Gravensteineräpple. Ett stort äpple som antingen är helrött eller guldgult med röd färg, mycket saftigt och har en utsökt arom, med kraftig syrlig söt smak. Musten serveras kall.

Tips: Njut av Gravensteiner som den är eller som dryck till ostbrickan. Den kraftiga syran balanserar den feta och krämiga smaken i ost.

Renpressad Discovery

Den renpressade Discoveryn består enbart av äpplen från odlare på Österlen och i Skåne. Tillverkningen sker enligt samma princip som äppelmusten, med den skillnaden att Discovery enbart innehåller Discovery-äpplen. Äpplet härstammar från England och togs fram i början av 1960-talet. Det är en av de tidigaste sorterna och har en vacker röd färg. Fruktköttet är fast, smaken är söt med en frisk arom och klassas som ett typiskt dessertäpple. Serveras kall.

Ett tips: Värm en flaska Discovery i en kastrull. Tärna ett moget och mjukt äpple utan skal och lägg i kastrullen. Blanda i potatismjöl så att musten blir lagom krämig. Tillsätt socker efter behov och du har en äpplekräm, helt utan onödiga tillsatser, full av C-vitamin och antioxidanter. Det går naturligtvis att göra kräm också på andra mustsorter.

Renpressad Pigeonette

En lite annorlunda sort är Pigeonette som består enbart av eldröda duväpplen. Tillverkningen sker enligt samma princip som den renpressade äppelmusten men innehåller enbart äppelsorten Pigeon. Det är ett litet äpple med fast vitt fruktkött som härstammar från Danmark. Färgen är djupt röd och i jultider används äpplet ofta som dekorationsäpple. Äpplets speciella karaktär gör att musten får en delikat bitterhet och smaktoner av mandel med lite kärnig smak. Pigeonette ska serveras källarsval.

Bonny Håkansson på Sövde musteri berättar: – Pigeonette är inte lika söt som traditionell must, vilket ofta tilltalar en vuxen publik och är mycket uppskattad som alkoholfritt alternativ.

Bonny Håkansson på Sövde musteri

Bonny Håkansson på Sövde musteri

Några andra törstsläckare

Förutom must kan man även prova mousserande äppelcider och äppelglögg. Mousserande äppelcider är en blandning av jäst och ojäst råsaft av äpple, som innehåller 0,7 % alkohol. Råsaften, socker och citronsyra blandas till en syrup. Alkoholen kokas bort, varefter kolsyrat vatten tillsättes. Äppelcider kan därför även serveras till barn. Cidern är halvtorr och har en frisk smak av gröna äpplen. Ett tips om man vill socker och konserveringsmedel, som finns i cidern, kan man i stället blanda renpressad äppelmust med kolsyrat vatten. En utmärkt torr och sträv törstsläckare.

Äppelglögg

En klassiker – utsedd till bästa alkoholfria glöggen i flera tester. Basen består av kallpressad äppelmust från tidiga sorter med frisk syra. Sedan tillsätter man socker och en kryddblandning bestående av bl.a. kardemumma, nejlikor och kanel. Tack vare syran i äpplena är Sövdes äppelglögg är inte så söt som traditionell saftglögg.

Bonny Håkansson berättar:

-Vår glögg skall drickas traditionellt varm. Är man frusen passar det utmärkt att blanda i lite mörk rom. Men den kan även serveras iskall, som välkomstdrink på sommarfesten. Kyl den då väl och blanda i krossad is tillsammans med mörk rom, cognac eller en skvätt vodka.

Ett tips: marinera söndagssteken med äppelglögg!

Mustflaskor1

 

Print Friendly

, , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera