Systrarna Eisenman lagar mat från grunden

frgrundenSystrarna Lisa och Monica Eisenman har gjort ett antal kokböcker tillsammans. De har till exempel givit ut tre kokböcker om sötsaker men har ett betydligt bredare spektrum än så, de och även skrivit bland annat ”Mingelmat” och ”Asiatiska nudlar och smårätter”. Deras senaste tillskott är Från grunden med systrarna Eisenman (Bonnier Fakta, 2017). Här tillagas allt mycket riktigt från grunden. Allt från marmelad och ketchup till kimchi och mozarella.

Att sylta och safta är väl inget nytt. Det är det många som gör. Men att tillaga sin egen hårdost, bacon eller bresaola är kanske inte lika vanligt. I Från grunden med systrarna Eisenman får vi cirka 500 recept på alltifrån grönsaksinläggningar och kryddblandningar till chutney, ketchup, surdegsbröd, såser, fonder, yoghurt, nötsmör, ostar, korvar, flingor, snacks, glass och mycket mer. Och allt finns dessutom i många olika varianter.

Foto: Helén Pe

Foto: Helén Pe

Boken är verkligen en stor inspirationskälla. Men måste man börja med att kärna smör innan man kan göra ett gott kryddsmör? Naturligtvis inte, var och en väljer vilken nivå man vill lägga sin matlagning på. Men håll med om att det trots allt är roligt att få reda på hur man gör för att få fram den färdiga produkten.

Det är stor variation på svårighetsgraden på recepten. Vissa recept kräver lång erfarenhet innan man lyckas med dem medan andra saker är ganska, för att inte säga väldigt enkla att tillaga. Men ta alltid för vana att läsa igenom recepten innan du börjar. I vissa fall ingår det ingredienser som du kan hitta recept på i boken, som till exempel olika kryddblandningar. Sedan är det bara att välja om man ska göra allt från grunden eller bara väl valda delar.

Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Kommentera