Svampsoppa med focaccia

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

En svampsoppa med hela svampar. Underbart god och du kan välja vilka svampar du vill – alla svampar passar här!

1 stor schalottenlök
2 msk smör till grytan
5 dl blandad svamp, t ex trattkantareller, shiitake, kastanjechampinjoner
8 dl vatten
1 tärning mörk oxbuljong
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1/2 msk soja
5 krossade rosépepparkorn
3 msk sherry, vermouth eller vitt portvin (kan uteslutas)
Salt och nymalen svartpeppar

Focaccia

25 g jäst
3 dl vatten (37°)
1 msk olivolja
1 msk flytande honung 1 tsk salt
Ca 7 dl vetemjöl special
1 paket fetaost (150 g)
3–4 kvistar färsk timjan
2 msk olivolja

Börja med focaccian. Lös jästen i vattnet som ska vara fingervarmt. Tillsätt olivolja, honung, salt och vetemjöl.

Arbeta ihop till en smidig deg. Degen ska vara ganska lös. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Ta upp och arbeta degen igen. Tryck ut den i en långpanna med bakplåtspapper eller penslad med olivolja. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Gör hål här och var med fingrarna. Lägg lite fetaost och timjan i varje hål och ringla på oljan. Grädda brödet i 225° i ca 15 minuter.
Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs den i smör tillsammans med svampen. Koka upp buljongen och tillsätt till svampen. Låt småputtra i 7–8 minuter.

Tillsätt grädden, crème fraiche, sojan och nästan allt av den krossade rosépepparn. Tillsätt sherryn. Smaksätt med salt och peppar.

Häll upp soppan i skålar och strö över lite krossad rosépeppar i varje skål.

Servera med den nybakade focaccian!

 

Receptet kommer från Soppa med tillbehör av Monika Ahlberg. Ahlberg_soppa-389x520

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera