Supersallad med confiterad lax & grapefrukt

supersallad1Från Kristina Gustafsson & Davide Del Gatto kokbok Supersallad, smakrik och säsongsanpassad (Norsteds, 2017) kommer detta recept på en sallad bestående av confiterad lax, sockerärter, rosa grapefrukt, haricots verts och vallmofrön. Läs mer om boken och författarnas matstånd Savage Salads här på Smak för mat.

Confitering är en matlagningsmetod som innebär att man långsamt kokar kött eller i fisk i fett. Metoden används oftast för att tillaga anka, men i det här receptet använder vi lax som vi ugnsbakar i olivolja. Den här tekniken är perfekt om man vill ha laxen mjuk och saftig, och örterna och citronen i oljan ger verkligen fisken en extra skjuts.

 

confiterad lax

Sallad med confiterad lax, sockerärter, rosa grapefrukt, haricots verts och vallmofrön. Foto: Kim Lightbody

 

4 portioner

– 2 rosa grapefrukter
– 4 laxfiléer, skinn och benfria
– 200 g små haricots verts, ansade
– vallmofrön, att strö över
– olivolja
– saften av ½ citron
– salt och nymalen svartpeppar

Till confiteringen
– 5 dl olivolja
– 1 lagerblad
– 1 timjankvist
– 2 vitlöksklyftor, krossade men sammanhängande
– rivet skal av 1 citron

Till servering
Citron- och dilldressing, se nedan

Klä en liten ugnsform med bakplåtspapper. Häll i olivoljan till confiteringen tillsammans med lagerblad, timjan, vitlök och citronskal. Täck över och låt stå i rumstemperatur i 2 timmar så att oljan tar upp smakerna från övriga ingredienser.

Värm ugnen till 120°.

Skala grapefrukterna och skär bort den yttre vita hinnan med en liten vass kniv. Skär sedan på ömse sida om varje segment, utifrån och in, så att du får hinnfria klyftor.

Lägg laxfiléerna i formen med confiteringsoljan (oljan ska täcka laxen helt) och ställ sedan formen i ugnen. Baka laxen i 20-25 minuter.

Koka under tiden upp en kastrull med lättsaltat vatten. Lägg i haricots vertsen och koka dem i 3 minuter. Tillsätt sockerärterna och koka i ytterligare 2 minuter. Häll bort vattnet och spola haricots vertsen och sockerärterna under rinnande kallt vatten, låt dem sedan rinna av. Du kan låta dem ligga kvar i durkslaget medan du förbereder resten av salladen.

Kontrollera laxen efter 20 minuter i ugnen. Laxen ska bara precis gå från genomskinlig till ogenomskinlig, men om den inte når detta stadium bakar du den i ytterligare 5 minuter i ugnen och kontrollerar sedan igen.

Ta upp laxfiléerna från den heta oljan med en kökstång och lägg dem på ett galler så att all överflödig olja kan rinna av (lägg gärna ett bakplåtspapper under gallret).

Lägg de avrunna bönorna och sockerärterna i en salladsskål tillsammans med grapefruktklyftorna. Strö över lite vallmofrön. Ringla över lite olivolja och tillsätt den färskpressade citronsaften, smaka av med salt och peppar.

Fördela salladen på fyra tallrikar och toppa varje portion med den confiterade laxen. Du kan även dela fisken i flaggor och blanda med salladen om du föredrar det.

Citron-och dilldressing

– ½ dl färskpressad citronsaft
– 1 ½ dl olivolja
– 1 tsk hackad dill
– en nypa salt och nymalen svartpeppar

Häll alla ingredienserna i en skål och vispa till en slät dressing.

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera