Sticky Buns

sweet spots1Sticky Buns –  amerikanska kanelbullar.

Roy Fares kom hem från en av sina resor i USA med detta recept på sticky buns. Resan resulterade även i den fantastiska kokboken Sweet Spots in New York (Bonnier Fakta, 2016).

Kanelbullar i all ära… De här bullarna är otroligt nog godare, faktiskt bland de godaste jag har ätit! Och det är mycket tack vare den kletiga, men gudomligt smaskiga glasyren. Sticky buns är här för att stanna!

Ja, med ett sådant omdöme från Roy Fares så måste man ju bara prova, i alla fall om man älskar nybakade kanelbullar.

CA 20 BULLAR

DEG
200 g mjölk, 3 % (2 dl)
25 g jäst
420 g vetemjöl (7 dl)
3 g salt (½ tsk)
5 g malen kardemumma (1 tsk)
70 g strösocker (¾ dl)
100 rumsvarmt smör

FYLLNING
120 g rumsvarmt smör
30 g strösocker (3 msk)
30 g farinsocker (2 ½ msk)
10 g malen kanel (3 tsk)

GLASYR
70 g farinsocker (1 dl)
60 g strösocker (¾ dl)
20 g mörk sirap (1 msk)
150 g rumsvarmt smör

Deg: Värm mjölken till fingervarmt. Smula ner jästen i skålen till en köksmaskin och tillsätt resten av ingredienserna. Arbeta degen med krok på låg hastighet i 5 minuter och därefter lite snabbare tills degen är glansig och elastisk. Lägg degen på ett mjölat bord, täck med en bakhandduk och låt degen vila i 30 minuter.

Fyllning: Blanda samman alla ingredienser till en slät massa.

Glasyr: Blanda samman alla ingredienser till en slät massa.

Smöra kanterna på två cupcakeplåtar och spritsa ner glasyr jämnt i botten på varje form. Kavla på en mjölad bänk ut degen till en rektangel, cirka 70×23 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop till en rulle.
Dela rullen i 20 lika stora bitar, lägg dem i formarna och tryck ner dem lite lätt. Låt jäsa i 1½-2 timmar under bakduk. Sätt under tiden på ugnen på 180 grader, varmluftsfunktion.
Grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 9 minuter, eller tills de har fått en fin gyllenbrun färg. Vänd ut bullarna på galler (vänd upp och ner på plåtarna). Låt bullarna svalna lite och avnjut dem sedan ljumna.

Sticky Buns. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Sticky Buns. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar