Torraccia del Piantavigna – ett sommarfynd i vinhyllan

Spännande sommarfynd i vinhyllan.

torraciaI Piemonte i norra Italien producerar man berömda viner i huvudsak på druvan Nebbiolo.

Men vinerna är både högt prissatta och kräver lång lagring innan de blir angenäma och balanserade.

För den som har tålamod och bra lagringsmöjligheter för vin är det oftast en bra investering med Piemontes mycket kraftfulla röda viner som kan utvecklas till underbar och unik elegans.

Välj viner från Barolo om du vill ha maskulin kraft och från Barbaresco om du föredrar feminin finess.

Vill du få en försmak av hur en mogen Nebbiolo doftar och smakar kan du vända blicken till Ghemme som ligger lite längre norrut i Piemonte. Här gör man också förträffliga viner på Nebbiolo och i Systembolagets hylla hittade vi ett riktigt sommarfynd just från Ghemme! Torraccia del Piantavigna  (2339) har redan över tio år på nacken, tillverkat 2006 och kostar inte mer än 149:-.

Vinet passar bäst till smakrika kött eller pastarätter, gärna med örter, vitlök, chili och någon gräddig sås och så givetvis parmesan. Vinet kan även matcha höstens vilträtter, men vi vill inte rekommendera er att lagra vinet ytterligare – det är sannolikt som bäst just i år.

Serveringstips: Häll upp vinet i god tid innan det ska drickas – gärna 1 timme. Är du nyfiken kan du prova vinet direkt då du hällt upp det och jämföra doft och smak då vinet stått i glaset en tid.

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera