Soppa med tillbehör

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Är soppor underskattade? Ja, skulle jag och Monika Ahlberg svara. Soppor är goda, lättlagade och sällan dyra rätter och dessutom har de den unika egenskapen att de passar både som förrätt, huvudrätt och efterrätt. Många tycker att soppor är allt för enkel och tråkig mat att bjuda på. Dessutom blir man ju inte mätt. Eller?

Ahlberg_soppa-389x520I boken Soppa med tillbehör (2013, Lind & Co) visar Monika Ahlberg att soppor är allt annat än tråkiga. I boken trängs ett 40-tal läckra recept på olika varma, matiga och kalla soppor. Vad sägs om grön ärtsoppa med pepparrotscrème och räkor, krämig soppa på ugnsrostade kvisttomater med färskost och pesto eller jordgubbssoppa med flädergrädde till efterrätt? Snålvattnet rinner när jag sjunker ner i boken. Och jag kan intyga att rödbetssoppan med getostcrème är alldeles ljuvlig!

Det som är så sympatiskt med soppor är att en ”huvudrättsoppa” lätt kan förvandlas till en festlig förrätt genom att du minskar portionen och adderar ett läckert tillbehör. Och tro inte att du inte skulle bli mätt på en mustig grytliknande soppa som t.ex. gulaschsoppa korvsoppa eller laxsoppa med svarta bönor, curry och guacamole.

monika-ahlberg-1-764x1024

Monika Ahlberg är en av Sveriges stora matprofiler som har gett ut ett flertal kokböcker och bl.a. vunnit Goumand World Cookbook Awards.

Monika Ahlberg lyckas verkligen förmedla sin kärlek till soppor. Inspirerande recept med nya spännande kombinationer av råvaror och smaker. Dessutom är boken fylld med vackra fotografier. Men det som faller mig mest i smaken är att hon väcker liv i flera soppklassiker med nya goda tillbehör. Jag kommer garanterat laga soppa oftare i fortsättningen och då inte bara potatis- och purjolökssoppa eller fisksoppa…

 

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera