Sommarens grillviner

Den efterlängtade grillsäsongen är här!

Äntligen kan man rulla fram grillen ur förrådet! Kanske hör du till dem som grillar hela året? Men för många är det ett säkert försommartecken när grillröken stiger mot en blå himmel mellan villaraderna. Då radas korvar, köttbitar, fisk och fågel upp. Marinader och härliga såser blandas till och friska sallader fyller vackra skålar och fat. Grillsäsongen är en smakrik fest och här behövs viner som även kan möta de lite beska toner som grillad mat oftast får.

Kryddor spelar alltid stor roll i valet av vin. Tycker du om den hickoryrökta smaken gillar du förmodligen också nötkött eller revben till exempel. Här skulle vi föreslå en Shiraz. Prova gärna Kevin Arnold Shiraz från Sydafrika (nr 6506) 189:-, en riktig smakbomb med toner av choklad, kaffe och mörka bär. Ett alternativ är Penfolds Thomas Hyland Shiraz (nr 6301) 115:-. Det här vinet kommer från Adelaide – ett område i södra Australien som ofta levererar viner av hög kvalitet.

Grillvin2146Grillar du hellre kyckling eller ljust kött och smaksätter med örtkryddor som dragon, rosmarin eller timjan skulle vi nog välja ett vin som det chilenska Chilcas Single Vinyard Pinot Noir (74800) ca 119:- eller en Domaine du Pesquier Gigondas (nr 2836) 145:-. Gigondas är en del av södra Rhône i Frankrike som gör kryddiga, ofta lite eldiga viner som liknar den kanske mer berömda och dyrare grannens viner – Chateauneuf de Pape. Det kan också vara intressant att prova en ekfatslagrad Chardonnay till den här typen av grillrätter. Bonterra Chardonnay (nr 16632) från Kalifornien är ett bra alternativ för 135:-.

Fisk eller skaldjur på grillen kan förmodligen också Bonterra Chardonnay passa fint till, men vi vill också slå ett slag för spanska viner på Viura eller Albariño. Nessa Albariño (nr 93002) från Rías Baixas, som ligger utmed Atlantkusten strax norr om Portugal, är ett trevligt vin för 99:-. Det är friskt och fruktigt och kan även fungera som sällskapsdryck innan maten. Även vitt från Italien kan passa bra, som exempelvis Zecci Classico (nr 2478) för 109:-. Eller, så klart, en Riesling med sin rena smak och höga syra. I franska Alsace som ligger utmed Rhen och tyska gränsen gör man eleganta viner på bland annat Riesling och en både trevlig och framgångsrik vinmakare är Gustave Lorentz. Prova gärna Gustave Lorentz Riesling Réserve (nr 22257) 89:-.

Glad sommar!

Vin till grill

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera