Smaksättningstips

inledning smaksättning

Varje dag bjuder på nya möjligheter att använder örter. Lita på dina sinnen. Dofta, smaka och prova dig fram. Eva Olsson, som driver Österlenkryddor, tycker att när vi ger oss tid att ta in en doft och smak från en ört är det som om den vill berätta var den kan passa in. Efter att ha provat kryddor och smakkombinationer under flera år tycker hon att resultat kan bli mer eller mindre bra, men aldrig fel! Nya smaker och sammansättningar blir till nya upplevelser. Här kommer en sammanställningen av olika smaksättningstips. Tanken är att det ska ses som inspiration, inte som en regelbok. Det finns ju inga sanningar utan det är ju en fråga om tycke och smak. Vi hoppas det kan leda till att du vågar prova nya örter och smakkombinationer!

Några råd

Eva ger oss några generella råd på vägen: ska du översätta recept med torkade örter eller tvärtom gäller ungefär dubbelt så mycket färska som torkade – det är ju vatten som torkar bort. Olika örter ska tillsättas vid olika tidpunkter i matlagningen. Tunna blad så sent som möjligt med grövre blad tål att vara med längre.

Smaksättningstips

Kyckling: Citrontimjan, fransk dragon, oregano eller salva. Var för sig eller tillsammans.
Lamm: Rosmarin, timjan och salvia är klassiska. Grönmynta är också gott till lamm.
Fläskkött: Salvia, timjan, rosmarin eller kyndel är alla goda, var för sig eller tillsammans. I kötträtter som också innehåller tomat är det gott med oregano.
Oxkött: Här passar kyndel, salvia och timjan bra. Libbsticka ger grytan extra mustig smak.
Fisk: Citrontimjan och fransk dragon, var för sig eller tillsammans. På ugnsbakad eller grillad lax kan man använda brödkryddor som innehåller lika delar fänkål, kummin och koriander.
Bönrätter: På kontinenten är kyndel en klassiker till bönrätter. Grönmynta är också gott.
Pasta: Fräs några salviablad i rikligt med olja eller smör och vänd sedan runt den nykokta pastan i detta. Även libbstickasmör är gott till pasta.
Färskost: Hacka färska örter eller smula ner torkade i färskost. Oregano, libbsticka, citrontimjan, bladpersilja eller salvia är exempel på lämpliga örter. Färskost är gott använda istället för smör till brödet.
Bröd: kummin, koriander och fänkål är klassiska. Av bladkryddorna är oregano, kyndel, rosmarin och timjan utmärka att använda.
Kakor: Här kan man prova det mesta! Börja med en matsked torkade kryddor till vanligt recept på ca 40 småkakor eller en matsked i en mjuk kaka.
Godis: Smula torr pepparmynta i den smälta chokladen till julgodiset. Mynta och choklad är alltid gott. I knäck och kola man man prova mynta, lavendel, fänkål eller rosmarin.
Frukt: Myntor smakar gott till all frukt liksom citronmeliss och citrontimjan. Rosmarin är också väl värd att prova till både päron och plommon.
Bär: Myntor, citronmeliss och citrontimjan ger frisk smak både till färska bär och i lagade bärrätter. Om man marinerar jordgubbar ger ett par färska, finhackade rosmarin spännande smak. I marmelader kan man dessutom prova lavendelblommor och gelé till köttet kan man smaksätta med samma kryddor  som köttet – timjan, rosmarin, kyndel och oregano.

Print Friendly

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera