Skördetid i örtagården

RosmarinEn sommar med så mycket sol som i år gör dina kryddväxter extra smakrika och därmed till extra stor glädje i köket hela vinterhalvåret. För att du ska få så mycket glädje av dem som möjligt ska jag ge dig lite tips och råd.

Den eteriska oljan – växtens själ

Jag brukar likna den eteriska oljan vid växtens själ. I den finns växtens egenskaper.  Det vi upplever som doft och smak i örterna är dessa lättflyktiga oljor, som kittlar våra sinnen för en stund och sedan så lätt försvinner. När man hör ordet olja tänker man gärna på något som är fett, men just de eteriska oljorna är inga feta oljor utan eteroljor. En riktigt varm sommardag blandas de ljuvligaste dofter i örtagården.  Njut av dem på plats men skörda inte mitt på dagen om det är riktigt soligt. Allt du vill ha som smak i höstens gryta ligger nu och dallrar i luften. Det som är flyktigt är alltid extra åtråvärt och det gäller inte minst smaker och dofter.

Skörd och torkning

KryddorPå förmiddagen när daggen torkat bort eller en dag när det är lite mulet är det lämpligt att rycka ut med sax och korg. Du kan skörda kontinuerligt under hela sommaren. Dina kryddväxter blir så glada att du vill använda dem att så snart du skördat så de tackar genom att komma med nya, späda och friska blad till dig. Hos oss i södra Sverige brukar jag inte skörda senare än halva september. Efter det behöver snittytorna läka för att de ska klara vintern bättre. Undantaget är örter som till exempel libbstickan, som vissnar ner helt under vintern och har alla vitala delar under jord. Här kan vi skörda så länge de växer.

kryddor3Klipp eller skär av stjälkarna och bind små buketter att hänga till tork. Plocka bort bladen där du binder så är det ingen risk att det möglar. Häng upp dina buketter där det är mörkt, luftigt och torrt. Det går också utmärkt att lägga ut örterna att torka på nät, galler eller ett tunt tyg. Vindar är utmärkta ställen att torka örter på men oavsett vilket rum du väljer är det viktigaste att hålla dem undan från direkt solljus. Örterna bleknar snabbt i solen och när de tappar i färg tappar de också i smak. Frestas heller inte att tillsätta värme för att det ska gå snabbare. Vid högre temperatur än 35 grader sticker de eteriska oljorna iväg och du förlorar mycket smak. Nu är det bara att vänta. Det kan ta allt från några dagar till ett par veckor innan dina örter är så torra att det är dags för nästa steg.  Jag återkommer då med nästa avsnitt – att förvara, blanda och bereda.

Lycka till och mycket nöje!

Önskar Eva på Österlenkryddor

Eva

 

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera