Självhushållning på Djupadal – drömmen om att odla själv

husMat är inte bara det som ligger och puttrar i grytan eller serveras på tallriken. Maten kommer ju någonstans ifrån. Det är ju inte som barnet på dagis som skulle rita en fisk och målade en fiskpinne…

Det går en odlarvåg genom Sverige och allt fler sår, sätter och planterar sina egna grödor eller har kanske en tupp och några höns för att kunna njuta av egna ägg. Det är onekligen något tillfredsställande att äta det man själv odlat. Att skapa något i en värld där allt finns att köpa färdigt.

Marie och Gustav Mandelmann har tagit självhushållning och odlarglädje ett, eller flera, steg längre än de flesta människor och driver sedan 1996 Mandelmanns trädgårdar, ett helhetsjordbruk med odling och djurskötsel i den lilla byn Rörum på Österlen. Man kan fråga sig vad som får en familj att från grunden lära sig hur man plöjer en åker, plockar en kyckling eller bygger en gärdesgård.

Kronartskockaisno1På gården Djupadal drivs allt småskaligt och ekologiskt. De odlar säd, grönsaker, frukt och blommor, de håller kor, får, grisar, ankor, gäss och höns och de driver ett gårdscafé. Allt som är möjligt producerar de själva.

I höst kom Marie och Gustav Mandelmann ut med Självhushållning på Djupadal (2013, Bonnier Fakta) och vid första anblicken tyckte jag att det var en lite trist bok om hur du ska odla allting själv, livnära dig på rotgrönsaker och gödsla trädgårdslandet med gödsel från gården får. Men det är en charmerande bok och det är svårt att inte smittas av Mandelmanns oförskräckta nyfikenhet och lust att prova att i möjligaste mån vara självförsörjande och leva av det som de själva driver fram. De har valt ett liv som nog många drömmer om – att komma närmare jorden och djuren som vi lever av.

Boken är befriande fri från pekpinnar och de säger själva att ”det får inte bli en religion av det hela”. Kanske snarare en sport att kunna vara så självförsörjande som möjligt. En kontrast mot de flesta av oss som gläds åt ytterligare en färdigskuren plastförpackad salladsblandning, sköljd och klar att äta, i livsmedelsbutiken.

Sjalvhushallningpadjupadal

Boken nominerades till 2013 års Augustpris i kategorin ”Årets svenska fackbok”.

Självhushållning på Djupadal är en handbok för dig som drömmer om att odla och ha djur, som kanske redan har en gård eller bara lockas av ett liv bortom storskaligheten. Det är på samma gång en personlig betraktelse och en användbar och faktaspäckad bok om allt som finns att göra på en liten gård från tidiga våren till djupa vintern. Du hittar tips på allt från hur du beskär fruktträd, gör vindruvsmust, klipper får, ystar ost till hur du sköter om ditt växthus eller håller jorden bördig. Ett och annat recept har också slunkit med.

Boken är fylld av vackra bilder och fantastiska teckningar som dottern Tora gjort. Merparten av fotografierna har Marie Mandelmann tagit.

Tanken är att man ska kunna hoppa in var som helst i boken, hitta något som är intressant för stunden samtidigt som det finns matnyttiga avsnitt som ordentligt avhandlar olika saker på gården.

Ja, vad driver människor att leva ett självhushållande liv? Kanske en tillfredsställelse att klara sig själv, en större känsla av menings-
fullhet med livet – och ökad smak på det man äter.

 

Gronatomater1Tomatmarmelad2Grön tomatmarmelad med chili

1 kg gröna tomater
3 ekologiska citroner
1 chili
500 g strösocker

Mixa tomaterna grovt. Skiva citronerna tunt och finhacka chilin. Blanda alltsammans, rör ner sockret och låt stå över natten. Koka blandningen till lagom konsistens, cirka 1 timme. Häll upp marmeladen direkt på rena burkar och förslut genast.

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar