Singapore noodles – en given succé

kycklingSingapore noodles med curry, kyckling, fläsk och räkor bjuder på oemotståndliga smakkombinationer. Detta receptet på Singapore noodles kommer från Tareq Taylors senaste kokbok Tareq Taylors kyckling, (Bonnier Fakta, 2017). En kokbok, som om man tycker mycket om kycklingrätter, är ett måste i kokbokshyllan.

Ett tips från Tareq Taylor:

Om du har turen att få tag på det kinesiska fläsket ”char siu” kan du använda det istället för vanligt fläskkött. Tillsätt i så fall char siu-fläsket (som redan är tillagat) efter räkorna. Tips: skär av skalet på moroten med en kniv så att moroten får en fyrkantig form. Då är det lättare att skära den i fina tändsticksstrimlor.

4 PORTIONER

200 g fläskkarré/kotlett + 1 tsk five spice-krydda (eller kinesiskt fläsk)
250 g tunna äggnudlar eller vermicellinudlar
2 små kycklingbröstfiléer utan skinn
200 g råa jätteräkor
1 tsk fisksås
ca 2 msk neutral olja
1 liten gul lök
½ röd paprika
½ morot
50 g sockerärtor
2 salladslökar
2 ägg
1 msk + 2 tsk curry
ca ½ salt
1 tsk sesamolja

SÅS

2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk ljus soja
1 tsk sherry eller vitt vin
2 tsk fisksås
1 tsk socker
nymald svartpeppar

Singapore noodles med curry, fläsk och räkor. Foto Marcus Lawett

Singapore noodles med curry, fläsk och räkor. Foto Marcus Lawett

 

GÖR SÅ HÄR

➻ Skiva fläskköttet tunt och gnugga in five spice-kryddan. Låt marinera i kylen i cirka 1 timme.
➻ Koka nudlarna, häll av vattnet och spola kalla. Korta ner nudlarna genom att klippa dem ett par tre gånger.
➻ Skär kycklingen i tunna skivor. Skala jätteräkorna (behåll den sista biten skal ute på svansen), lägg dem i en skål och slå över 1 tsk fisksås. Skala och skiva löken tunt. Skär paprikan i tunna strimlor. Skala och skär moroten i tändsticksstrimlor. Strimla sockerärtorna på längden. Skiva salladslöken riktigt tunt.
➻ Blanda hackad vitlök, soja, sherry eller vin, fisksås, socker och svartpeppar till såsen i en skål.
➻ Knäck äggen i en skål och häll ner dem i en varm wok eller stekpanna. Rör om – det ska bli som äggröra. Lägg över i en skål.
➻ Diska woken/pannan och woka sedan fläskköttet i olja på hög värme under omrörning i 30 sekunder. Lägg ner kycklingen och stek i 30 sekunder till. Fortsätt med jätteräkorna och löken och låt fräsa en stund till.
➻ Tillsätt paprika, morot, sockerärtor och 1 msk curry. Rör om så att curryn fördelas bland grönsaker, kött och räkor. Lägg upp allting på ett fat och ställ åt sidan.
➻ Woka nudlarna i lite olja och 2 tsk curry i någon minut. Häll i såsen och rör om. Blanda ner äggen, grönsakerna, köttet och räkorna och låt allt bli varmt. smaka av med salt.
➻ Toppa med salladslök och ringla över sesamolja. Servera direkt.

Läs mer om kokboken Tareq Taylors kyckling här på Smak för mat. Du hittar även två andra kycklingrecept från hans trevliga kokbok här, ett på kycklingkebeb på spett och ett på Korma med lökbollar.

Kebab på spett med många tillbehör. Foto: Marcus Lawett.

Kebab på spett med många tillbehör. Foto: Marcus Lawett.

Korma med friterade lökbollar. Foto: Marcus Lawett.

Korma med friterade lökbollar. Foto: Marcus Lawett.

 

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera