Sill till midsommar

Nu närmar sig midsommarfirandet med stormsteg. Som alltid svämmar kvällspressens löpsedlar över med prognoser om var det eventuellt ska bli sol i helgen. Något vi inte kan råda över, det blir som det blir med vädret. Maten däremot, med den kan vi låta förgylla helgen! Om man som vi älskar sill så är detta en högtid. Sällan smakar väl matjessillen med ångande färskpotatis, gräddfil och gräslök så bra. Lägg här till några andra sillsorter, god hårdost, knäckebröd en liten citronsnaps och öl så är lyckan total.

Det vi oftast har minst av i dessa bråda dagar är tid. Vi ger er därför här recept på några lite mer lättlagade, men nog så goda varianter på sill.

BrantevikssillBrantevikssill

En riktig skånsk sillklassiker är Brantevikssillen. Den är fantastiskt god men den har ett fel – den har en förmåga att ta slut först på sillbordet! I originalreceptet ingår färska sillfiléer, som man drar skinnet av, men här ”fuskar” vi och använder inläggningsill istället.

1 burk inläggningssill (210 g sill)
1 dl socker
½  medelstor gul lök
½  medelstor röd lök
8 krossade vitpepparkorn
8 krossade kryddpepparkorn
½ msk citronpeppar
½ smulat lagerblad
En rejäl knippe hackad dill

  1. Låt sillen rinna av.
  2. Hacka löken och blanda med kryddorna och dillen.
  3. Varva blandningen med sillen i en glasburk. Det är ingen vätska, men det blir det när sillen fått dra några dagar i kylskåpet.

 

Matjessilltårta i glas

Matjessilltårta – på glas

En hel liten sillrätt i ett glas! Istället för att göra en hel matjessilltårta kan man servera en liten munsbit i ett glas. Ett roligt och lite annorlunda sätt att servera sin sillrätt. Den här gången använde vi coupeglas men prova dig fram med selterglas eller några andra vackra glas.

Ingredienser

8 pers
1 burk matjessill, ca 200 g
2 dl kesella
1 dl crème fraiche
1 liten hackad rödlök
2 msk fint skuren gräslök
2 msk fint skuren dill
ca 2-3 dl mixad kavring
1 msk smält smör
Några citronskivor till garnering

  1. Mixa kavring med smör till smulor.
  2. Blanda dill, gräslök och lök med kesella och crème fraiche.
  3. Skär sillen i små tärningar och blanda allt.
  4. Varva sillkräm och kavringssmul i glas. Garnera gärna med hackad rödlök, dill, gräslök och citron.

Senapssill med ägg och lök

senapssill                 senapssillen

Senapssillen är nog tillsammans med Branteviks- och löksill en favorit hos många. Men visst är det kul att förnya en gammal klassiker. Detta recept kan nog se lite genomarbetat ut, men det är faktiskt väldigt lätt att göra.

Ingredienser

1 burk senapssill
1 gul lök
2 hårdkokta ägg
1 dl creme fraiche

Hacka lök och ägg. Blanda ihop samtliga ingredienser lite försiktigt så att äggen inte mosas. Sedan är den klar att servera. Denna rätt ska tillagas samma dag som den serveras eftersom den råa löken annars kan bli lite skarp i smaken.

Mannerströms silltartar

sillenDenna tartar påminner om solöga som vi gärna äter till påsk. Om man serverar tartaren på ett sillbord räcker den till fler än 4 personer. Receptet har vi hittat i Leif Mannerströms bok ”Sill och strömming”.

Ingredienser

4 pers

2 utvattnade salta sillfiléer
2 matjesillfiléer
8 ansjovisfiléer
1 msk hovmästarsås
1/2 knippe gräslök
4 råa äggulor

Garnityr

2-3 inlagda rödbetor
2 schalottenlökar
7-8 cornichoner
2-3 msk karpis
2-3 msk riven pepparrot
4 tsk Dijonsenap

Skär sillen och ansjovisen i bitar och lägg dem i en skål. Blanda med hovmästarsåsen. Skeda upp blandningen på den tallrik du tänker servera på. Skär gräslöken fint och strö över. Lägg till sist en äggula på varje portion i en rödlöksring (så hakar den inte av). Skär rödbetorna fint, skala och finhacka löken. Skär cornichoner på längden. Lägg upp och garnera vackert runt tartaren. Servera med ett gott rågbröd.

 

 

Print Friendly

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera