Sill är ett måste på julbordet!

hannusjulVad vore julbordet utan sill? Jag brukar gå ut och äta julbord en gång per år, och då det är alltid sillbordet som drar till sig min uppmärksamhet. När jag tagit av de flesta sorters sill som erbjuds så finns det inte plats för så mycket mer mat. Men vad gör väl det? Det gäller ju att passa på, för även om vi alla i min familj älskar sill så kan man inte ha 10 sorters sill på julbordet.

Här är ett recept på citron- och limesill. En sill med frisk smak av citrus som ger en härlig variation till sillbordet. Receptet är hämtat från Hannu Sarenströms nya bok Hannus magiska jul, (Norstedts, 2015). Läs mer om boken här på Smak för mat.

Lag:
2 dl strösocker
3 ½ dl vatten
1 dl ättika, 12%
20 kryddpepparkorn
2 lagerblad

4 urvattnade saltsillfiléer
1 gul lök
en liten bunt dill

Sås:
2 dl majonnäs
6 dl gräddfil
1 msk pressad limesaft
1 msk pressad citronsaft
rivet skal från en limefrukt
rivet skal från en ½ citron

Koka upp socker och vatten till lagen, tillsätt ättika, kryddpeppar och lagerblad. Låt svalna. Skär sillfiléerna i 2 cm breda bitar, skala och skiva löken och hacka dillen.

Varva sill, lök och dill i en skål, slå över lagen och låt stå övertäckt ett dygn i kylen

Vid servering, blanda ingredienserna till såsen förutom rivet skal. Lyft upp sill och lök ur lagen, låt rinna av ordentligt och vänd sedan försiktigt ner den i såsen. Garnera med rivet skal.

Foto: Hannu Sarenström

Foto: Hannu Sarenström

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera