Siciliansk caponata till laxen är fina fisken!

Caponata är en siciliansk sötsyrlig sjömansrätt baserad på aubergine. Italienarna serverar oftast caponatan till fiskrätter. Så gör även vi här!

Stekt lax med caponata. Foto: Camilla Lindqvist

Stekt lax med caponata. Foto: Camilla Lindqvist

 

400 G LAXFILÉ, FÄRSK ELLER TINAD
250 G VITKÅL (GRÖNKÅL ELLER BRYSSELKÅL FUNKAR OCKSÅ)
1/2 CITRON

CAPONATAN:
EN NÄVE PINJENÖTTER
1 LÖK
1 VITLÖKSKLYFTA
1 AUBERGINE
1 RÖD PAPRIKA
2 STJÄLKAR BLEKSELLERI
5 TOMATER
3 MSK HACKAD PERSILJA
2 MSK HACKAD FÄRSK OREGANO
2 + 1 MSK OLIVOLJA
3 MSK KAPRIS BALSAMVINÄGER (TA NÅGON HYFSAT BILLIG SORT)

SALT
SVARTPEPPAR

Börja med caponatan: Rosta pinjenötterna i en stor kastrull så att de får lite färg. Du kan använda samma kastrull till grön- sakerna sedan.
Skala och hacka löken och vitlöken. Skölj auberginen och skär i 3×3 cm stora tärningar. Skölj, dela och kärna ur paprikan. Skär i stora bitar. Skölj och ansa sellerin. Skär i 1 cm tjocka skivor. Skölj tomaterna och skär i stora bitar. Hacka persiljan och oreganon. Hetta upp 2 msk av olivoljan i kastrullen och fräs lök- och vitlökshacket så att det mjuknar men inte tar färg. I med auberginen, paprikan, sellerin och tomaterna. Salta och peppra. Puttra ihop i cirka 20 minuter. Späd med lite vatten om röran verkar torr.
Ta itu med laxen och kålen under tiden. Skär bort eventuellt skinn från laxen. Strimla kålen tunt.
Hetta upp resten av olivoljan i en stekpanna och stek både fisken och kålen på medelvärme. Salta och peppra båda. Vänd laxbiten efter några minuter. Rufsa runt i kålen då och då. Ta av värmen när laxen precis är genomstekt.
Rör ner persiljan, oreganon och kaprisen i caponatan. Smaka av med balsamvinäger och mer salt och peppar om det behövs. Strö över pinjenötterna.
Servera caponatan till laxen och kålen.

lax, kyckling..Receptet är signerat Jon Hansson och det finns i hans nya kokbok Lax, kyckling och färs. Lättlagade vardagsfavoriter (Bokförlaget Semic, 2016). Du kan läsa mer om boken här på Smak för mat.

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera