Sehr Gut! Den goda tyska maten

Gillar du tysk mat? Lite mer rustik mat med mycket syrade och picklade grönsaker, då är detta kokboken för dig, Sehr Gut! av Andreas Froebrich, (Massolit förlag, 2015).

Andreas Froebrich är född i Leipzig, har arbetat på många stjärnkrogar i såväl Tyskland som Schweiz  och bor sedan några år tillbaka i Sverige. I boken delar han med sig av traditionella recept, ofta med sin egen moderna tolkning av rätterna.

Men vad är då typisk tysk mat? I och med att Tyskland är ett så stort land finns det naturligtvis stora regionala skillnader. Men typiskt är väl korven. Det finns många sorters korv att välja på, weisswurst, bratwurst, nürnberger, knackwurst ja listan kan göras lång. En ordentlig genomgång finns i boken för den vetgirige. De picklade och inlagda grönsakerna är också ständigt återkommande. Surkål serveras överallt må vara lite olika tillagade. Långkok och grytor är även det typisk tysk husmanskost. Och sist men inte minst måste ölen nämnas! Här får vi lite mer information om de olika ölsorterna som görs i Tyskland.

I Sehr Gut! hittar vi många typiska recept som på surkål, spätzle (tysk pasta), knödel, forell, kalvschnitzel och mycket annat. Och eftersom det är en kokbok med tyska specialiteter så får vi rekommendationer på vilket ölsort som passat bäst till maten.

 

Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Kommentera