Såser till glass och frozen yoghurt

frozenyoghurtGlass och frozen yoghurt är alltid gott som dessert. Ett enkelt sätt att variera rätten är genom att välja olika såser till glassen. Här kommer fyra olika såser från kokboken Frozen Yoghurt (Pagina förlag, 2014). Läs mer om boken i Hanna Azelius recension.

De fyra såserna är chokladsås, hallonsås, kolasås och jordgubbssås.

Frozen 31CHOKLADSÅS
500 g sås motsvarande 6 portioner
Tillagningstid, 10 minuter

200 g mörk choklad
2 dl mjölk
40 g smör
½ dl grädde
40 g strösocker

GÖR SÅ HÄR
Värm grädden och mjölken på svag värme. Ta kastrullen från plattan strax innan det börjar koka. Tillsätt chokladen som brutits i bitar och rör om tills chokladen smält. Tillsätt smöret och sockret. Sätt kastrullen på plattan igen och rör om tills såsen är slät och blank.
TIPS
Du kan förvara chokladsåsen i kylskåpet i en burk täckt med plastfilm och värma upp den i ett vattenbad strax före servering.

HALLONSÅS
500 g sås motsvarande 6 portioner
Tillagningstid 10 minuter
Tid i kylskåp 1 timme

120 g agavesirap
500 g hallon
2 msk citronsaft

GÖR SÅ HÄR
Skölj och rensa hallonen. Häll dem i en kastrull tillsammans med agavesirapen och citronsaften. Låt alltsammans koka upp medan du rör om med en träslev. Ta bort från plattan och häll såsen genom en sil för att avlägsna alla frön hallonen. Låt såsen stå och kallna i kylskåp i minst en timme.

KOLASÅS (DULCE DE LECHE)
500 g sås motsvarande 6 portioner
tillagningstid 1 timme 10 minuter

1 liter mjölk 3%
350 g strösocker (eller lika delar vanligt vitt socker och rörsocker)
1 tsk bikarbonat
1 vaniljstång
1 nypa havssalt

GÖR SÅ HÄR
Häll samtliga ingredienser i en kastrull och låt det koka på hör värme under konstant omrörning. När såsen börjar få färg minskar du till medelvärme och låter såsen fortsätta att koka.Rör hela tiden tills såsen fått önskad färg. Ta kastrullen från plattan och ställ den i en större kastrull med kallt vatten, eller häll i glasburkar.

JORDGUBBSSÅS PÅ MINUTEN
500 g sås motsvarande 6 portioner
Tillagningstid 5 minuter

500 g jordgubbar
2 msk strösocker
balsamvinäger

GÖR SÅ HÄR
Rensa och skölj jordgubbarna, lägg dem i mixerkannan, tillsätt socker och lite balsamvinäger. Mixa till en slät konsistens. För att göra såsen ännu slätare kan du filtrera den genom finmaskig nätsil.

Andra goda recept från boken Frozen  Yoghurt som finns här på Smak för mat är

 

Print Friendly

, , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera