Såsen som gör susen

Visst är det så att det många gånger är såsen som gör hela middagen? Till grillat och annan sommarmat passar just kalla såser och röror extra bra. Här kommer några av våra favoriter. Tänk på att de flesta kalla såser smakar ännu bättre om de får stå och mogna några timmar i kylskåp.

RabarberchutneyRabarberchutney1

Den här återupptäckta chutneyn är en riktig favorit – helt ljuvlig och klart beroendeframkallande! Passa på att använd den färska rabarbern nu när den finns, även om det funkar med fryst rabarber.

Ät chutneyn till grillade revbensspjäll, kyckling, nöt eller faktiskt till vilket kött som helst. Vill du göra en större sats så går det utmärkt. Förvara den i kylskåp i en burk med tättslutande lock. Varför inte ge bort en burk? Du kommer garanterat bli populär!

500 g rabarber
1 tsk ingefära
5 dl socker
2 st rödlökar
1 1/2 msk ättikssprit 24%
3/4 dl vatten
1 1/2 msk curry
2 tsk salt
2 tsk spansk peppar
6-8 torkade aprikoser

Gör så här:

  1. Skär rabarbern i små bitar och hacka rödlöken fint. Riv ingefära om den är färsk.
  2. Koka rabarber, lök, ättikssprit och vatten i ca 10 min.
  3. Lägg i de övriga ingredienserna och låt allt koka i 30-40 min. Tänk på att röra mycket under tiden. Låt svalna innan servering!

 

Tzatziki

Tzatziki är den klassiska kalla sommarröran som är god till de flesta köttbitar från grillen. För att inte tala om till klyftpotatis! Det här är en variant där jag använder turkisk yoghurt för att spara tid och slippa pyssla med vanlig yoghurt som ska rinna av för att bli tjock och lagom krämig.

4 dl turkisk yoghurt
1 gurka
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 tsk salt
en skvätt pressad citronsaft

  1. Skölj och dela gurkan och skrapa ur kärnorna med en tesked. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet. Lägg den rivna gurkan i en ren kökshandduk och pressa ur vätskan ur gurkan.
  2. Blanda yoghurt, pressad vitlök och olivolja. Tillsätt den rivna gurkan. Smaka av med salt och några droppar citron.
  3. Låt gärna tzatzikin stå och dra ett par timmar i kylskåp så smakar den ännu bättre.

 

APPELTSATSIKIÄppeltzatziki

Att äpple och mynta trivs bra tillsammans känns i den här friska sommarsåsen, som är lika god till grillat kött som till en fiskbit. Det är Eva Olsson på Österlenkryddor som delat med sig av den här varianten av tzatziki. Är du nyfiken på att testa Österlenkryddors äppelkrydda så beställ en burk på osterlenkryddor.se. Den passar utmärkt även i äppelpajer.

3 dl grekisk yoghurt
1 stort eller två små äpplen
2 msk Österlenkryddors äppelkrydda eller 1 ½ msk torkad mynta och ½ msk korianderfrön
Salt
Peppar

  1. Skala, kärna ur och riv äpplet på den grova delen av rivjärnet. Stöt korianderfröna lätt i mortel.
  2. Blanda äpple och kryddor i yoghurten och servera.

 

ChèvrecrèmeChèvrecrème

En underbar sås som passar till de flesta kötträtter, i synnerhet till lamm. Getosten gifter sig extra bra med kryddorna och honungen.

100 g getost
2 dl lätt crème fraiche
1 tsk hackad dragon
1 tsk hackad rosmarin
1 msk honung

  1. Mosa getosten och crème fraiche med en gaffel eller i en matberedare.
  2. Tillsätt de hackade kryddorna och honungen.
  3. Låt gärna såsen mogna i kylen någon timme innan servering.

 

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera