Sås i långa banor

såsAOM

Visst kan det ibland vara svårt att välja och att tillaga sås. Såsen har ju väldigt stor betydelse för maten. Och visst älskar vi nästan alla sås!

Allt om Mat har lösningen, de har i höst givit ut vad de kallar en ”såsbibel”, SÅS, 400 recept ur Allt om Mat, (Norstedts, 2015).

Boken inleds med recept på 14 grundsåser; velouté, beurre blanc, brunsås, gräddsås, italiensk tomatsås, vitvinsås, bechamelsås, rödvinssås, ostsås, majonnäs, aioli, bearnaisesås, hollandaisesås och tomatsås. Dessa recept kan sedan varieras i det oändliga med olika kryddor, örter och andra smaksättare. Lär man sig att tillaga dessa såser så klara man sig i alla väder!

Sedan följer de resterande 386 såsrecepten. De är indelade efter huvudråvaran (grönsaker, fisk osv) för att man lättare ska hitta rätt sås till maten. Här är såsrecept som går väldigt fort att tillaga och recept som tar betydligt längre tid. Här är recept på kalla såser och på varma såser. Här är recept med bas på färdig fond som man köper i affär men också recept på egen fond om man vill göra sig omaket att koka det. (För det blir ju trots allt så mycket godare.)

Undrar du vilken sås 400 är? Jo, hallon- och passionsfruktsås.

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera