Sandra Mastios viltfärsbiffar

Sandra M

Det är lätt att tycka om Sandra Mastios mat. Foto: Frida Wismar

Sveriges mästerkock har med åren utvecklats till ett stort TV-jippo. Oavsett vad man tycker om det så är det härligt att se hur kreativa och mer eller mindre okända människor utmanas att trolla fram den ena rätten efter den andra på knapp tid och med begränsade råvaror.

Det är väl knappast någon matintresserad som missat att det i år var malmöbon Sandra Mastio som kammade hem vinsten. Sandras matlagningsfilosofi är lätt att ta till sig; mat ska vara roligt och samtidigt utmanande. Hon slänger helst inte mat utan funderar på hur gårdagens rester kan få en ny kostym. För henne är det viktigt att ta vad man har, och att våga leka i köket. I samband med vinsten i Årets mästerkock gavs hennes första kokbok ut, Mat av Mastio (Bonnier Fakta, 2015) och den är charmerade rakt upp och ner. Hon ägnar t ex sidor åt grönsakerna zucchini, rotselleri och kål och recepten får mig att vilja laga alla hennes grönsaksrätter! Här bjuder Sandra på en viltfärsbiff på surdegsbröd.

Viltfärsbiff på surdegsbröd

En vild variant på hamburgare. Eller en matig macka om man vill se det så. 4 portioner, tillagningstid 40 minuter, 220 grader

Sandra viltfärsbiff Extra Allt. Foto: Frida Wismar

Sandra viltfärsbiff Extra Allt.
Foto: Frida Wismar

Biffar

500 g viltfärs
1 msk viltfond
2 vitlöksklyftor, skalade och rivna
1 msk dijonsenap
5 enbär
5 grönpepparkorn
10 g torkad karljohanssvamp eller annan svamp (valfritt)
1  + 3 msk olivolja
2  msk smör
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Karamelliserad lök

2 gula lökar
1 msk smör
1 msk olivolja
2 msk socker, gärna muscovado

Svamp


300 g svamp, t. ex. kantareller eller champinjoner
2 vitlöksklyftor, skalade
2 msk smör
1 kvist timjan
1  msk dijonsenap
2  msk crème fraiche
1⁄2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Servering

4 skivor surdegsbröd
8 skivor lagrad ost, t. ex. cheddar eller herrgård

1. Mortla enbär, grönpepparkorn och svamp. Blanda snabbt ihop med färs, fond, vitlök och senap. Forma åtta biffar och salta och peppra rejält på ena sidan.

2. Hetta upp smör och olja i en panna och lägg ner så många biffar som ryms luftigt i pannan. Lägg den kryddade sidan nedåt och låt dem steka på medelhög temperatur i 3–4 minuter, tills de är gyllene och köttsaften anas på ovansidan. Salta och peppra även andra sidan och vänd biffarna. Stek dem gyllene. Steker du i omgångar kan du behöva torka av pannan emellan så där inte är brända bitar som ger en bitter smak. Spara stekfettet som blir kvar i pannan.

3. Skala och skiva löken i 3 mm tjocka skivor. Om det inte har bränts, använd stekfettet från biffarna samt en tesked smör och stek löken på medellåg värme tills den har mjuknat och börjar bli brynt. Höj värmen något, strö över sockret och rör runt. Låt sockret smälta och karamellisera löken.

4. Ansa och dela svampen i mindre bitar och krossa vitlöksklyftorna. Stek dem i smör tillsammans med timjankvisten tills svampen är krispig. Rör ner senap, crème fraiche, salt och peppar. Ta av från plattan.

5. Lägg surdegsbrödet på en plåt med bakplåtspapper. Lägg svampröran på brödet, toppa med en eller två biffar, lök och ost. Skjutsa in det i ugnen och gratinera i 5–6 minuter. När osten bubblar och är vackert smält och gyllene är det klart.

6. Servera genast, gärna med en krispig sallad på bladgrönt och hyvlad fänkål.

Tips!

Ta gärna ut köttet ur kylen en bra stund före användning så att det inte är så kallt när det ska stekas. Är det för kallt sänks temperaturen i pannan och köttet kan bli grått och upplevas som kokt, och det vill man ju inte …

Arbeta inte färsen för länge när du blandar i kryddorna, då blir biffen stabbig.

9789174244632Receptet kommer från Mat av Mastio av Sandra Mastio (Bonnier Fakta, 2015).

Print Friendly

, , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera