Saltbakad lax

Foto: Anette Odelberg

Foto: Anette Odelberg

Det här receptet på saltbakad lax är skapat av kockarna på Café & Restaurang Kärnhuset; Mattias Skoglund och Madléne Månsson. Tack Kiviks Musteri för att ni delar med er!

Ingredienser cidersås:

4 personer
1 bit morot
1 bit palsternacka
1 bit lök
4 dl grädde (valfri fetthalt)
salt och peppar
färska örter och grönsaksbuljong efter smak
4 dl valfri äppelcider från t ex Kiviks Musteri
1/2 dl vitt vin
vitlök efter tycke och smak
Ev soja

Färsk laxfilé och färska primörer i valfri mängd

Gör så här med laxen:

Skär laxfilén i lagom portionsbitar, lägg dem i en form och salta med flingsalt och nymald peppar. Baka laxen i ugnen på ca 200 grader tills den känns färdig. Servera med säsongens färska primörer.

Gör cidersåsen så här:

Fräs de skalade och hackade rotfrukterna samt löken i lite olja. Häll på cidern, tillsätt grädden, örterna och fonden. Låt reducera, sila och red med maizena om det behövs. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer cider.

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar