Saltade citroner – ett trendigt tillbehör

saltadecitronerJag är något av en kokboksnörd! Jag älskar att läsa kokböcker för att få ny inspiration och hitta nya spännande recept.

En sak som jag noterat i hösten skörd av kokböcker är att ett flertal av kokböckerna har recept på inlagda eller saltade citroner, något jag aldrig tillagat förr.

Företeelsen med att lägga in citroner i salt är inte ny, det har man gjort i det Nordafrikanska köket under lång tid. Där använder de bland annat citronerna i sin tagine med kyckling eller lamm. Citronerna passar väldigt bra till just kyckling, grytor eller som tillbehör till grillat.

Man kan även göra en sås med yoghurt av citronerna. Hacka då skalen och använd dem. Tillsätt lite fint hackad lök och krydda yoghurten med spiskummin. Ett annat alternativ är att göra en sallad på de saltade citronerna. Då ska man skiva dem så tunt man kan och servera med fänkål och olivolja. Eller varför inte blanda de hackade citronskalen med persilja, vitlök och smör och servera till stekt fisk.

Eftersom det i huvudsak är skalet som man äter är det viktigt att använda sig av ekologiska citroner då man lägger in dem. Skrubba citronerna noggrant. Dela dem i fyra delar på höjden, men skär inte igenom hela vägen. Citronen ska hålla ihop. Öppna skåran och salta citronerna. Salta i botten på en steriliserad glasburk och lägg sedan citronerna tätt i burken. Pressa ner citronerna försiktigt så att de saftar sig. Häll på ytterligare citronsaft så att citronerna täcks. Häll sedan på olivolja som ett skyddande lock.

Ett tips är att vända burken upp och ner dagligen (i vart fall under den första veckan) så hjälper man saltet att lösas upp. Efter cirka 4 veckor är citronerna färdiga att äta. Glöm bara inte att skölja av saltet innan du äter citronerna!

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera