Sally Voltaire lagar italienskt

Sally Voltaires Foto:Stefan Anderson

Sally Voltaires Foto:Stefan Anderson

Man behöver inte vara vegetarian för att laga grönsaker. Det räcker att man är hungrig. Så säger Sally Voltaire som gjort en kokbok för att visa att det finns så mycket god grön mat att upptäcka. Hennes kokbok heter rätt och slätt Sally Voltaires mat (Bonnier Fakta, 2015). Sally Voltaires filosofi är att laga mat på det som finns nära och att alltid hitta nya användningsområden för råvarorna. Hon uppmanar oss dessutom att sluta sträva efter perfektion och istället lita på oss själva. Ett klokt råd med tanke på att maträtten ofta ser lite olika ut från gång till gång som du lagar den. Citronerna är kanske mindre andra gången, äpplena sötare och bönorna behövde kanske kokas några minuter längre.

Boken är fylld av rätter där grönsakerna får ta stor plats. Ett avsnitt som jag faller pladask för är dressingar och tillbehör. Läckra röror och nya smaker på dressing. Det kan jag inte få nog av!

Har du förresten vägarna förbi Åhlens City i Stockholm så driver Sally Voltaire där sedan några månader tillbaka restaurangen Sally Voltaire och systrar.  Ambition är att erbjuda god och hälsosam mat i en annorlunda miljö samt att inspirera till en mer vegetarisk kost.

Här bjuder Sally Voltaire på Melanzane alla parmigiana.

Melanzane alla parmigiana

Rätten är Sallys pappas favoriträtt och det är kanske världens bästa recept recept när man vill laga mat till många utan alltför stor ansträngning. Lika god att äta rätt upp och ner som den är med en enkel sallad till, eller som tillbehör till grillad fisk eller kött. I många klassiska varianter på det här receptet används mozzarella samt även brödsmulor till att toppa gratängen, men Sally föredrar utan.

Sally Voltaire lagar Melanzane alla parmigiana. Foto: Stefan Anderson

Sally Voltaire lagar Melanzane alla parmigiana. Foto: Stefan Anderson

4 personer

3 auberginer, skivade på längden
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
2 burkar krossade tomater (800 g), av bra kvalitet
2 msk tomatpuré
1⁄2 msk tamarisoja (kan uteslutas)
1 kruka basilika
150 g parmesanost, riven
olivolja till stekning
salt
svartpeppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Strö salt (vanligt bordssalt) över aubergineskivorna och stapla dem på varandra på en tallrik. Låt stå i minst 30 minuter (gärna upp till 1 timme) tills det vätskar sig.
3. Hetta upp olja i en kastrull och fräs löken och vitlöken i någon minut tills löken blir genomskinlig utan att ta färg. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och eventuellt soja. Smaka av med salt och peppar och klipp ner hälften av basilikan.
4. Torka av saltet och vätskan från aubergineskivorna med hushållspapper eller en ren kökshandduk.
5. Varva aubergineskivor, tomatsås, de resterande basilikabladen och riven parmesanost i en oljad ugnsform. Avsluta med att ringla lite olja över och tryck dit de sista basilikabladen.
6. Sätt in formen i ugnen och baka i cirka 1 timme och 10 minuter.

Aubergingratin2

Print Friendly

, , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera