Saffransknutar och -snurror till 1:a advent

julenssötaVariera dig och gör goda saffransknutar och -snurror till advent i stället för lussekatter. Dess delikata bullar är fyllda med hemmagjord mandelmassa, kan det bli godare? Tänk på att mandelmassan helst ska göras dagen innan man bakar.

Receptet är hämtat ur Jan Hedhs nya kokbok Julens söta. Praliner, småkakor och annat gott, (Norstedts 2015). Läs mer om hans bok här.

MANDELMASSA 50/50
Ca 1 kg
475 g sötmandel
25 g bittermandel
500 g strösocker

1. Skålla mandlarna i rikligt med kokande vatten i ett par minuter tills skalet börjar lossna.
2. Spola dem under kallt vatten och låt rinna av.
3. Ta bort skalen.
4. Mixa mandel och socker ett par minuter i matberedare eller mixer till en fin mandelmassa.
5. Linda in mandelmassan i plastfolie och låt den ligga och mogna till nästa dag. Om du har bråttom kan du använda den direkt.

Foto: Charlotte Gawell

Överst knutar och underst snurror. Foto: Charlotte Gawell

 

Ca 30-35 stycken bullar

MANDELREMONCE
300 g mandelmassa 50/50, se ovan
150 g smör, normalsaltat
40 g vetemjöl

1 sats saffransdeg enligt grundreceptet, se nedan

ÄGGSTRYKNING
Vispa ihop 1 ägg, 1 äggula, en gnutta salt.

GÖR MANDELREMONCE
1. Låt mandelmassan bli rumsvarm.
2. Arbeta in hälften av det rumsvarma smöret.
3. Tillsätt resten av smöret och arbeta till en lätt och luftig strykbar massa.
4. Tillsätt mjölet och arbeta in det.

GÖR SAFFRANSDEGEN.

SAFFRANSDEG (grundrecept)

FÖRDEG
700 g vetemjöl
30 g strösocker
80 g jäst
500 g mjölk (3%)
3 g stött saffran
BORTGÖRING
500 g vetemjöl
180 g strösocker
20 g havssalt
20 g stött kardemumma
50 g (1 litet) ägg
250 g smör

FÖRDEG
1. Lägg mjöl och socker i en bunke.
2. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt saffran. Häll blandningen över mjölet.
3. Knåda degen i assistent på låg hastighet i 5-6 minuter.
4. Låt jäsa övertäckt på varmt ställe tills degen har blivit dubbelt så stor, ca 30-45 minuter.

BORTGÖRING
1. Häll mjöl, socker, salt, kardemumma och ägg över fördegen i degbunken.
2. Arbeta degen i hushållsassistent på låg hastighet i 5-6 minuter.
3. Tillsätt smöret i små bitar, öka hastigheten och arbeta degen riktigt elastisk i ytterligare 10 minuter.
4. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

BAKA SAFFRANSKNUTAR
1. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en stor, avlång platta.
2. Bred mandelremonce över halva plattan och vik den på mitten.
3. Sporra ut 15-18 remsor per platta.
4. Vrid varje remsa. Vira den två varv runt två  fingrar. Stoppa in ändan under knuten och sätt den på en plåt med bakplåtspapper.
5. Pensla med äggstrykning och låt jäsa kraftigt till lite mer än dubbel storlek, i ca 45 minuter.
6. Sätt ugnen på 210°C.
7. Baka saffransknutarna gyllenbruna i 18 minuter.
8. Pensla dem ännu en gång med äggstrykning efter bakningen.

BAKA SAFFRANSSNURROR
1. Gör som med saffransknutarna fram till och med punkt 3.
2. Vrid varje remsa. Lägg den i spiral, inifrån och ut, på en plåt med bakplåtspapper. Stoppa in skarven undertill. Tryck till den en aning.
3. Pensla med äggstrykning och låt jäsa som saffransknutarna.
4. Sätt ugnen på 230°C.
5. Baka saffranssnurrorna gyllenbruna i 12 minuter.
6. Pensla dem ännu en gång med äggstrykning efter bakningen.

 

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera