Saffransdoftande fiskgryta

Populär saffransdoftande fiskgryta i matlaget

Populär saffransdoftande fiskgryta i matlaget

Tid: under 60 minuter. Portioner: 4

Ingredienser

300 g skinn- och benfri laxfilé
300 g skinn- och benfri vit fiskfilé (t ex torsk, gös eller sej)
200 g skalade räkor
8 potatisar
2 morötter
1 fänkål
1 purjolök
3 vitlöksklyftor
1 påse saffran (à 1/2 g)
2 msk tomatpuré
1 burk körsbärstomater (à 400 g)
3 dl torrt vitt vin
2 dl vatten
1 msk konc kycklingfond
1 tsk torkad timjan
dillvippor till garnering
3 msk olivolja
salt
nymalen svartpeppar

Så här gör du

1. Skala och skär potatis och morötter i cm-stora bitar. Ansa och skär fänkål och purjolök i strimlor. Skala och finhacka vitlöken.
2. Fräs vitlök och purjolök 2–3 minuter i olivolja i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt saffran och tomatpuré. Fräs ytterligare 1 minut.
3. Tillsätt morot, fänkål och potatis. Fräs ytterligare 1 minut.
4. Tillsätt tomater, vin, vatten, fond och timjan. Krydda med salt och svartpeppar.
5. Låt småkoka under lock ca 30 minuter, tills potatis och morötter är mjuka.
6. Skär fisken i 2–3 cm stora bitar. Lägg i grytan och ta från värmen. Låt stå med lock ca 8 minuter, tills fisken är klar.
7. Smaka av med salt och peppar. Toppa med räkor och dillvippa och servera gärna tillsammans med en klick crème fraiche blandat med pesto och bröd.

Den saffransdoftande grytan kan förberedas fram till punkt 6. Koka i så fall upp grytan vid serveringen, dra kastrullen från värmen och lägg ner fisken, som tillagas på eftervärmen under lock.

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera