Saffranscheesecake, en ljuvlig julig dessert

hannusjulSaffranscheesecake toppad med ljuvliga bär. Visst låter det gott? Juligt är det också, både saffran och pepparkakor finns i desserten. Som pricken över i:et får denna cheesecake en lite syrlig smakbrytning av passionsfrukten som vi garnerar med.

Receptet är hämtat ur Hannu Sarenströms nya bok Hannus magiska jul, (Norstedts, 2015). Här kan du läsa mer om boken.

8 portioner
125 g pepparkakor
125 g digestivekex
100 g smör
800 g philadelphiaost
200 g strösocker
4 ägg
1 g saffran, 2 pkt
1 tsk vaniljsocker
1 liten nypa salt
10 passionsfrukter
blåbär, physalis eller hallongarnering

Värm ugnen till 175°.
Kör pepparkakor och digstivekex till smulor i en mixer. Smält smöret och häll ner i smulorna och kör slätt. Tryck ut smulsmöret i en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
Rör samman philadelphiaost med socker och ägg.
Tillsätt saffran, vaniljsocker och en liten nypa salt, blanda väl och häll ner i formen. Skrapa ur all smet och den som lagar får slicka sleven.
Baka mitt i ugnen i ca 50 minuter tills kakan bara dallrar lätt.
Låt svalna och ställ sedan in den i kylen 3-4 timmar.
Garnera före servering med en spegel av urgröpta passionsfrukter och andra bär som blåbär, physalis och hallon.

VARIATION MED RÖDA BÄR

Om du vill blir det gott och härligt julrött om du kokar en kompott av frysta jordgubbar eller hallon i stället för passionsfrukt.

Kompott:
2 tsk maizenamjöl
2 msk kallt vatten
1 l frysta hallon eller jordgubbar
50 g strösocker

Rör ut maizenamjölet i kallt vatten och häll det i en kastrull tillsammans med de frysta hallonen eller jordgubbarna och tillsätt strösocker.
Koka upp och blanda väl. Låt sjuda i ett par minuter tills det tjocknar. Ställ åt sidan och låt kallna helt.

Foto: Hannu Sarenström

Foto: Hannu Sarenström

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera