Adventskrans med saffran

När järnspisen introducerades i de svenska hushållen på 1800-talet kunde fler börja baka. Och vad bakade man helst då? Jo, vetebullar, gärna med saffran. För att det smakade gott, blev vackert eller för att det gav status åt familjen? Ingen vet, men nu har det blivit jultradition. Ingen lucia utan saffransbullar. Här bjuder Åsa Swanberg på en ovanligt läcker adventskrans.

Adventskrans

Foto: Malou Holm

Foto: Malou Holm

25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1/2 g saffran
3/4 dl socker
en nypa salt
75 g rumsvarmt smör
7 1/2 dl vetemjöl

Fyllning

75 g rumsvarmt smör
1/2 dl vaniljsocker
150 g riven mandelmassa
2 dl russin

Pensling

1 ägg
pärlsocker
mandelspån

Smula jästen i en degbunke. Rör ut den i lite av mjölken. Tillsätt saffran, socker, salt och smör. Tillsätt vetemjöl och arbeta till en smidig och elastisk deg, minst 15 minuter i maskin. Låt jäsa i 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla den till en rektangel. Bred på smör och strö över vaniljsocker, den rivna mandelmassan och russin. Rulla ihop till en rulle. Lägg rullen i en ring på ett bakplåtspapper och nyp ihop ändarna. Skär snitt med jämna mellanrum på ovansidan av ringen och låt jäsa i 40 minuter.
Värm ugnen till 200°. Pensla kransen med ägg och strö på pärlsocker och hyvlad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Vinterns goda omslagRecepten kommer från boken Vinterns goda av Åsa Swanberg och Malou Holm. Boken är fylld av inspiration och recept på såväl klassiska julfavoriter som nya fräscha vinterrätter.

Print Friendly

, , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera