Frukost – morgon • middag • kväll

frukostFrukosten är dagens viktigaste mål! Detta har vi väl alla fått oss itutad sedan barnsben. En som numera håller med om detta är Fern Green. Från att ha varit en person som såg frukosten som något nödvändigt ont har hon nu blivit en frukostentusiast av stora mått. Detta märks med all önskvärd tydlighet i hennes senaste alster: FRUKOST morgon • middag • kväll (Ordalaget bokförlag, 2016). Här delar Fern Green med sig av sina bästa tips och recept. Inspirationen har hon hämtat från Europas alla hörn efter att ha arbeta som kock under många år.

I boken finns allt som en riktig livsnjutare kan förvänta sig. En given plats har naturligtvis ägget. Hur kokar, pocherar, knäcker man ägg på bästa sätt? Här finns nyttiga recept, recept för den som är lite dagen efter eller för den som vill skämma bort sig lite extra. Vad ska man ha i glaset? Vad ska jag bjuda på om vi är lite fler personer? Allt hittar vi svar på i Fern Greens bok. Många av recepten är så frestande att vi med glädje kommer att använda dem morgon, middag eller kväll.

French toast. Foto : Danielle Wood

French toast på tre sätt. Foto : Danielle Wood

 

Fern Green ger oss det perfekta receptet på hur man enkelt pocherar många ägg samtidigt. Och detta på ett mer eller mindre idiotsäkert sätt. Så nu är det lätt att imponera på dina vänner!

Gör så här:

Använd en stor stekpanna, fyll den med vatten, ca 2 cm, så att äggen nätt och jämnt täcks.

Koka upp vattnet och låt det sjuda. Tillsätt en matsked vitvinsvinäger – det hindrar äggen från att flyta ut. Knäck sedan äggen ett och ett i det sjudande vattnet, eller häll i dem ett och ett ur en kopp. Låt vattnet koka upp igen. Äggen ska koka i 1 minut till. Sänk sedan värmen och låt dem småkoka i ytterligare 3 minuter. Om de ser råa ut på ytan tar du en sked och häller lite kokande vatten över dem. Det fiffiga är att du kan låta äggen ligga kvar i det heta vattnet i minst 3-4 minuter, då håller de sig varma medan du rostar brödet.

Använd en hålslev för att ta upp äggen och låt dem rinna av ordentligt. Du kan låta dem rinna av en stund på hushållspapper om du vill vara helt säker på att inte blöta ner det rostade brödet. Då får du härligt perfekta pocherade ägg att lägga på färskrostade bröd.

äggbenedictBS

Ägg Benedict. Foto: Danielle Wood

 

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera