Så fixar du festen

Ricottafyllda auberginerullar fungerar lika bra som ensamrätt så väl som tillbehör på buffébordet. Foto: Åsa Dahlgren

Ricottafyllda auberginerullar fungerar lika bra som ensamrätt så väl som tillbehör på buffébordet. Foto: Åsa Dahlgren

All inspiration för att fixa festen!

Det är roligt att få duka upp ett dignande bord och äta tillsammans med familj och vänner, eller hur? Och det finns alltid en anledning till att ställa till med fest. Vi har tidigare skrivit om hur du kan minska prestationsångesten genom enkel festplanering i En rolig fest förlänger livet.

Just nu är finns det kanske extra många anledningar att fixa fest; konfirmation, studentuppvaktning, bröllop, 30-, 40- eller 50-årskalas… Eller så är du bara sugen på ett samla nära och kära och äta och dricka gott tillsammans kring ett vackert dukat bord.

Saknar du inspiration så finns två nyutkomna böcker som kan hjälpa dig på traven. Jennie Benjaminsson och Stina Patetsos har gett ut boken Buffé – pajer, plock och en smak av Medelhavet (Semic, 2015) och Emma Hamberg och Anette Rosvall har gett ut Festmat – recept, vin, skratt och inspiration. Förutom en mängd spännande buffé- och festrecept är båda böckerna personligt skrivna och det märks att det är två kompispar som haft riktigt kul när de gjort sina böcker.

BuffeomslagI Buffé – pajer, plock och en smak av Medelhavet är recepten anpassade för10-12 personer men det är enkelt att halvera eller dubblera dem. I boken finns många tips på hur du förbereder smart, hur man med enkla knep kan få till både en lyxig eller lite mer avslappnad stämning. Dessutom bjuder författarnas på riktigt bra kökstips.

FestmatomslagI boken Festmat – recept, vin, skratt och inspiration (Semic, 2015) slår författarna ett stort slag för att vi bör ta varje chans att ordna fest. De dammar av gamla klassiker som smörgåstårtan som får en ny skepnad. Allt-i-ett-rätten kan varieras i det oändliga i form av fiskgratäng med spritsad potatismos. Eller varför inte bjuda in till bakisbrunch..? Ett roligt avsnitt är Billiga hemmafesten eftersom det enligt Emma Hamberg och Anette Rosvall inte finns några ursäkter för att ställa till fest!

Här bjuder vi på två goda tillbehör på buffébordet:

En riktig tomat- och lökfrossa. Foto: Jenny Grimsgård

En riktig tomat- och lökfrossa. Foto: Jenny Grimsgård

Tomat- och lökfrossa från Festmat – recept, vi, skratt och inspiration

Ricottafyllda auberginerullar i tomatsås från Buffé – pajer, plock och en smak av Medelhavet

Print Friendly

, , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera