Vintips till höstmenyn

höstlövHösten är tiden då vi skördar frukten av sommaren och kan njuta av smakerna som ett koncentrat av alla solstrålar, kvällsbrisar och all morgondagg.

Så är det i allra högsta grad med druvorna som så småningom ska bli vin. På vingården skördar man långt in på hösten och ibland så sent som vid jul och nyår på norra halvklotet (på södra halvklotet är årstiderna de omvända). I så sent skördade viner är sockerhalten ofta mycket hög, då finns det förutsättningar att göra mycket aromatiska söta viner.

cremebruleeEn tumregel när man ska kombinera sött vin med mat är att maten ska vara minst lika söt som vinet. Prova gärna det söta mousserande Asti Cinzano (nr 7711) från Italien till bär och sorbet. Asti Cinzano finns på 200 ml, 375 ml och 750 ml flaska och kostar från 35 kr till 69 kr. Prova även Nederburg Noble Late Harvest (nr 2741) till chokladkladdkaka med en klick vispgrädde. Det här vinet är sötare än Asti Cinzano. Det kommer från Sydafrika och är gjort huvudsakligen på Chenin Blanc eller Steen som druvan också kallas just här. Chenin Blanc är en fransk druva som visat sig ge särskilt gott resultat i Sydafrika. Flaskan kostar 79 kr. Då får man 375 ml av de ädla dropparna och kom ihåg att den här typen av vin är inget man dricker stora mängder av eftersom det är så koncentrerat i sin smak och sötma.

Chateau la graveTill varmrätter som vilt och höstgrytor passar i allmänhet smakrika röda viner. Då finns det gott om alternativ att välja mellan, så prova dig gärna fram för att hitta din egen favorit. Vi vill ändå slå ett slag för några av våra favoriter i det här sammanhanget. Låt oss börja i Frankrike. Tycker man om finstämda klassiska smaker kan Bordeauxvin från Pomerol ge en sammetslen upplevelse – förutsatt att vinet fått mogna under goda förhållanden minst 10-20 år. Det är förstås ett dyrt nöje och flaggskeppet Château Pétrus kostar minst 20 000 kr. Men det finns alternativ. Inte alls långt från Château Pétrus odlingsmarker ligger Château La Grave à Pomerol. Härifrån kan man prova Trigant de Boisset (nr 73445) för 599 kr. Då får man ett kraftfullt, spännande vin som förvisso inte är moget, men det går att dricka till mat redan nu. I synnerhet kryddiga vilträtter med fet gräddig sås och vinbärs eller rönnbärsgelé. Ett alternativ till Bordeaux är Rhône. Här gör man härliga viner på Syrah som ger toner av gummi, charkuterier och peppar bland annat. De här vinerna passar utmärkt till höstens vilträtter! Prova till exempel Crozes-Hermitage Les Launes (nr 2800) 139 kr. I södra delarna av Rhône hittar vi Chateauneuf du Pape – ett område där vinerna får innehålla upp till 18 olika druvsorter! Detta gör att vinerna från det här området ofta är komplexa och intressanta med en varm örtkryddig karaktär. Det finns gott om goda Chateauneuf du Pape-viner på Systembolaget. Ett exempel som är områdestypiskt i sin karaktär är Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape (nr 2811) 237 kr. Passar utmärkt till örtkryddade höstgrytor med lamm eller vilt.

Vackra Zinfandeldruvor

Vackra Zinfandeldruvor

Flyttar vi blicken till områden utanför Europa kan vi rekommendera Zinfandel från Kalifornien till örtkryddade kötträtter med rotfrukter. Zinfandel har en lite mjukare, snällare smakpalett än de franska vinerna, vilket gör att de passar bra även som sällskapsdryck i många fall. Vi rekommenderar Seghesio Sonoma Zinfandel (nr 22562) 189 kr eller Cline Zinfandel (nr 22283) 89 kr. Med DNA-teknik har man försökt utreda släktskapet med europeiska druvor och allt pekar på att Zinfandel härstammar från Italien eller Kroatien. I Italien är det Primitivo som kan vara släkting till Zinfandel. Är du nyfiken kan du prova och jämföra på egen hand. Ett italienskt Primitivo-vin kostar ca 90 kr på Systembolaget.

Även i Sydafrika kan man göra vin som passar till vilt. Ett lysande exempel är Kevin Arnold Shiraz (nr 6506) 195 kr. Ett smakrikt och välbalanserat vin med en antydan till insmickrande sötma i smaken, vilket är typiskt för Sydafrika. En del älskar det, andra kan vara utan det och föredrar klassiska viner från Europa.

Dick och Pernilla

Dick och Pernilla

Print Friendly

, , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera