Rödbetsrisotto

Rodbetsrisotto 1B

Denna färgglada risotto är hämtad ur Marco Manieris kokbok ”Italienska för nybörjare” som vi tidigare har skrivit om här på Smak för mat. Marco Manieri rekommenderar carnaroliris till risotton, men det går även bra med aborioris.

Rödbetsrisotto

Jag tycker rödbetor och parmesan är en gjuten kombination, så varför inte göra en rödbetsrisotto? Det blir både gott och vackert som ensamrätt eller tillbehör till både kött och vit fisk. Om du köper rödbetorna i knippe så kan du spara blasten och laga med aglio e olio (olivolja smaksatt med vitlök).

4 portioner
400 g rödbetor
1 l mild kyckling- eller grönsaksbuljong
2 stora eller 4 små schalottenlökar
2½ dl carnaroliris
2½ dl torrt vitt vin
nymalen vitpeppar
50 g smör
2 dl riven parmesan
olivolja

gör så här:

Koka rödbetorna hela i saltat vatten tills de är halvmjuka, från 15 minuter för primörbetor upp till 45 minuter för vinterbetor. Spola dem i kallt vatten och gnid av skalet med händerna. Skär i tärningar.

Värm buljongen. Slå en bottenskyla olivolja i en panna och fräs den finhackade löken lätt på medelvärme. Tillsätt riset och rosta i 2 minuter.

Höj värmen och slå på vinet. Sänk till medelvärme när vinet börjat koka in. Rör om ofta.

Krydda med vitpeppar och arbeta in buljongen lite åt gången under omröring. Lägg i rödbetstärningarna efter 5 minuter och fortsätt röra in buljong tills riset är på gränsen till färdigt.

Låt risotton vila under lock i 2 minuter. Fullborda genom att röra ner smör och parmesan och smaka av. Tillsätt mer buljong om risotton blivit för torr.

 

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera