Risotto med kantareller

matensmaktI kapitlet ”Europeiska öden och äventyr” i Leif Mannerström och Britt-Marie Mattssons nya bok Matens makt (Norstedts, 2016) hittar vi detta recept på risotto med smörstekta kantareller. Läs mer om boken här på Smak för Mat.

RISOTTO MED SMÖRSTEKTA KANTARELER
4 dl avorioris
1 liter god buljong, t.ex. kyckling- eller grönsaksbuljong
2 dl god olivolja
50 g smör
200 g riven parmesan
pressad citronsaft
salt och peppar

TILL SERVERING
1 knippe sticklök
300 g stekta kantareller
smör till stekning

Koka upp buljongen.
Fräs riset i lite olja under omrörning. Det ska bli riktigt varmt men inte få färg. Tillsätt hälften av buljongen och låt koka ca 10 minuter tills riset börjar mjukna. Späd med mer buljong och koka ytterligare ca 10 minuter, riset ska ha lite kärna kvar.
Tillsätt olivolja och smör och fortsätt röra.
Smaka av med salt och peppar och tillsätt parmesan under fortsatt rörning. Tillsätt ev. lite mer buljong om risotton känns för fast. Smaka av med pressad citron.
Strimla det gröna på sticklöken. Stek kantareller och sticklök i smör och servera till risotton.

 

Risotto med smörstekta kantareller. Foto: Charlotte Gawell

Risotto med smörstekta kantareller. Foto: Charlotte Gawell

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera