Ricottafyllda auberginerullar i tomatsås

Ricottafyllda auberginerullar fungerar lika bra som ensamrätt så väl som tillbehör på buffébordet. Foto: Åsa Dahlgren

Ricottafyllda auberginerullar fungerar lika bra som ensamrätt så väl som tillbehör på buffébordet. Foto: Åsa Dahlgren

Det här är verkligen en älskad rulle – som ofta bjuds hos Jennie Benjaminsson och Stina Patetsos. En vegetarisk och matig godbit som passar utmärkt på buffébordet men också som ensam stjärna tillsammans med nykokt pasta, ett bröd att suga upp tomatsåsen med, en god sallad och en flaska rödvin.

12 bufféportioner

6 auberginer
1/2 tsk + 1 tsk salt
1 gul lök
4 stora vitlöksklyftor
3 msk olivolja
400 g färsk bladspenat
1/2 tsk nyriven muskotnöt 1 tsk salt
nymald svartpeppar
500 g ricottaost
1 sats tomatsås (se recept nedan)

Tomatsås

2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 dl god olivolja
1 1/2 msk torkad oregano
1/2 kruka färsk timjan
3 msk tomatpuré
2 dl kraftigt rödvin
800 g krossade tomater av god kvalitét
2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
ev 1/2 tsk strösocker

Skala gul lök och vitlök. Finhacka den gula löken och finstrimla två av vitlöksklyftorna. Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs den lök och vitlök under omrörning på väldigt svag värme i ca 10 minuter tills den har mjuknat.

Tillsätt oregano, timjankvistar, tomatpuré, rödvin och krossade tomater. Pressa ner de resterande två vitlöksklyftorna. Låt koka upp och sjud sedan såsen på svag värme i ca 40 minuter.

Smaka av med salt, peppar och eventuellt socker, om såsen är för syrlig.

Så här lagar du auberginerullarna:

Skär auberginerna på längden i 1/2 cm tjocka skivor. Strö 1/2 tsk salt över skivorna och lägg dem i ett durkslag att vattnas ur.

Skala och finhacka gul lök. Skala vitlöken, finstrimla två klyftor, lägg de andra åt sidan.

Stek gul lök och strimlad vitlök i olivolja på svag värme i ca 5 minuter.

Skölj spenaten och stek den mjuk i ca 5 minuter tillsammans med lök och vitlök.

Blanda löken och spenaten med ricottaosten. Pressa i de två återstående vitlöksklyftorna och krydda med muskotnöt, salt och peppar.

Sätt ugnen på 225 grader.

Grilla aubergineskivorna i en grillpanna (eller smörgåsgrill) så att de mjuknar och får fin färg.

Fördela fyllningen över auberginen och rulla ihop varje skiva till en jämn rulle.

Lägg hälften av tomatsåsen i bottnen av en ugnsform och lägg i rullarna. Toppa med resterande tomatsås. Grädda de fyllda auberginerna mitt i ugnen i 20–25 minuter.

BuffeomslagReceptet kommer från boken Buffé – pajer, plock och en smak av Medelhavet av Jennie Benjaminsson och Stina Patetsos (Semic, 2015).

Print Friendly

, , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera