Råstekt hummerstjärt en riktigt lyxig förrätt

Råstekt hummerstjärt med kryddig hummerkräm och hummerskum, det låter inte illa! Varför inte laga denna anrättning som förrätt på Nyårsafton?

LILLA EGO_OMSLAG.inddTänk på att du måste påbörja tillagningen av hummerskummet dagen innan rätten ska serveras.

Kokt hummer är inte speciellt jättegott, det är majonnäsen till som är god och det behövs generösa mängder majonnäs för att få den kokta hummern ätbar.

Råstekt hummerstjärt och kryddig hummerkräm. Foto: Sima Korenivski

Råstekt hummerstjärt och kryddig hummerkräm. Foto: Sima Korenivski

RÅSTEKT HUMMER
4 skalad, råa hummerstjärtar
Till stekning: olja, smör, krossad vitlök, några timjankvistar, hackad chili och färsk hackad ingefära

Salta hummern och stek först snabbt i lite olja. Gå i med smör, vitlök, chili, timjan och ingefära och stek vidare i 1-2 minuter beroende på hummerns tjocklek. Innertempen får inte överstiga 40°. Så är det.

HUMMERKRÄM
100 g hummerklor, rensade
1 pilgrimsmussla
1 tsk rökt paprikapulver
½ röd chili, finhackad
1 dl kylskåpskall grädde
¼ citron, skalet

Mixa hummerkött med pilgrimsmussla, rökt paprikapulver och chili. Gå i försiktigt med grädde. Smaka av med salt och citronskal.

HUMMERSÅS/SKUM
500 g hummerskal
olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 knippe timjan
1 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
2 dl grädde
citronsaft
smör

DAG 1
Fräs skalen ordentligt i olivolja. Fräs vidare med lök, vitlök, timjan och tomatpuré. Slå på vitt vin och grädde. Koka upp och låt sjuda 10-15 minuter. Låt svalna och vakuumförpacka.

DAG 2
Sprätta påsen och sila såsen. Koka upp och smaka av med salt och citronsaft. Mixa såsen skummig med smör.
Har man ingen vakuummaskin kör man traditionellt och gör klar såsen dag 1. Sila, smaka av och skumma. Vi är inte så traditionella.

Receptet kommer från Tom Sjöstedt och Daniel Räms kokbok Lilla Ego. Råstekt hummer är det enda riktigt goda sättet att servera hummer på enligt dessa två stjärnkockar.

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar