Rapsolja, Sveriges svar på olivolja!

raps1

På våren känner man igen Skåne på dess gula fält. Rapsen blommar för fullt. Ett gul/grönt lapptäcke kan ses från ovan. Synen av det gula har blivit alltmer spridd under åren.

Influenser från södra Europa har fått oss att i allt större omfattning använda olivolja i Sverige. Men även om vi nu använder mycket olivolja i vår matlagning så har på senare år en ny spelare fått allt större plats i våra kök – rapsoljan.

Rapsoljan är en av de nyttigaste matoljorna. Den innehåller minst mättat fett av alla oljor och andelen mättade fettsyror är låg. Den är dessutom en av de oljor som innehåller mest omega 3, en nödvändig fettsyra som vi måste få i oss genom kosten.

Morotskaka kopia-1Rapsoljan kan användas till mycket. Den går utmärkt att värma varför den är bra till matlagning och bakning. Se våra recept på det goda morotsbrödetoch för den sötsugne morotskakan. Rapsoljan är även utmärkt att använda för att göra salladsdressing och marinad som t ex till en sallad med pinjenötter och parmesan.

Vi har varit på Gunnarshögs gård på Österlen. Det är från dem recepten kommer. Där har vi fått se hur det går till att kallpressa rapsoljan. Gunnarshögs gård är ett familjeägt företag som drivs av två generationer av familjen Nilsson. Gården har funnits i familjens ägor sedan 1897, men det är först sedan mitten av nittiotalet som man inriktad sig på rapsodling och framställning av rapsolja.

Kallpressning är en mycket skonsam process som med en mekanisk kraft ”trycker” ut oljan ur fröna. Inga tillsatser eller kemikalier används och temperaturen vid kallpressning överstiger inte 40˚C. Allt detta bidrar till en rapsolja av högsta kvalitet med den nötaktiga smaken, doften och den gyllene färgen väl bevarad.

Om man har vägarna förbi så kan man besöka Gunnarshögs gård. Där kan man under sommarmånaderna gå på guidade turer där man får se hur produktionen går till. Man kan även pressa rapsolja i deras ”minipresseri” som buteljeras i en egen designad flaska.

Förutom ett trevligt café så driver de även en gårdsbutik. Där säljs neutral kallpressad rapsolja, smaksatt rapsolja, linfröolja, vinäger med mera.

Print Friendly

, ,

No comments yet.

Kommentera