Räkor, räkor, räkor…

 

Räkor, alltid lika gott!

räkmacka2

Räkan har många fördelar förutom att den är väldigt god. I början på året är det högsäsong för räkan. Tillgången är mycket god vilket gör att priset oftast är ganska lågt. Räkan trivs bäst då vattentemperaturen är lite lägre. Detta innebär att de är ännu smakrikare så här års – åtminstone en fördel med att våren låtit vänta på sig!  Inte nog med det – den är dessutom kalorisnål. Och har man mot all förmodan infriat det där nyårslöftet att börja träna så är det faktiskt så att om man äter räkor så hjälper det musklernas återhämtning. Förbränningen får även den en extra skjuts. Räkorna har också ett lågt fettinnehåll och innehåller mycket omega 3. Inte helt fel!

Räkorna har precis haft rom och har nu ”lekt ut rommen” Detta gör att mage och tarmar syns genom huvudskölden. Har räkan dessutom ätit mycket mörk plankton kommer det svarta under huvudskölden synas ännu mer. Detta är alltså inget att oroa sig för, de smakar lika gott ändå!

De räkor som vi köper här i Sverige är Nordhavsräkan. Den fiskas i Nordsjön, Skagerack och Kattegatt. Räkorna kokas på båtarna direkt efter det att de trålats upp. Om de ska frysas in så görs även detta ombord. Vid infrysning får räkorna en skyddande hinna vilket gör att de inte blir sega och torra efter ett tag. Om man själv fryser in färska räkor så är risken överhängande att de blir just sega efter en vecka eller två.

räka1_edited-1Nordhavsräkan föds som hane. Vid 2,5 års ålder blir den hona, något den sedan förblir resten av sitt liv. Det är bara honorna vi äter, hanarna är nämligen för små för att fastna i trålen. Anledningen till att räkorna i början på året är något blekare i färgen är att de befinner sig på grundare vatten då. Ju djupare vatten desto mörkare röd färg.

Hur ska man då bäst njuta denna lilla delikatess?

Ibland är faktiskt enklast bäst! En stor skål med färska räkor, några hårdkokta ägg, ett gott bröd, majonnäs eller smör och en skiva citron. Sedan är det bara att börja äta. När man sedan är mätt och belåten och det ligger ett berg med skal kvar i skålen, släng då för all del inte skalen. Är det så att orken försvann i takt med att räkorna i skålen blev färre – frys in skalen. När sedan kraft och lust finns koka en fond av skalen. Detta är faktiskt väldigt enkelt och blir en fantastisk bas till soppor och såser.

räksoppa

Räksoppa

Så här gör man en fond: stek skalen i lite olja eller smör tillsammans med hackad lök, purjolök, morot palsternacka och rotselleri tillsammans med några dill- och persiljestjälkar. Blanda i tomatpuré. Häll på vitt vin, lite cognac och vatten. Låt det koka under minst 20 minuter. (Ju längre det får koka desto mustigare smak). Sila fonden och reducera den därefter till cirka 1/3 återstår. Nu har du en underbar fond. Om inte allt används direkt går det utmärkt att frysa in den och ta fram vid behov. Det går naturligtvis lika bra att göra fond på en bas av kräftskal eller hummerskal (eller att blanda skalen efter tillgång).

Räkfond

Räkfond

För att göra en god räksoppa så tar man räkfonden och häller i vispgrädde. Låt det koka 10-15 minuter. Smaka av med cognac (om detta inte tillsattes i fonden) och med lite cayennepeppar. Servera i varma tallrikar och lägg först nu i skalade räkor. Garnera soppan med en dillkvist. (För mer exakta måttangivelser se under fisk- och skaldjursrecept).

Om man får räkor över så passa på att skala kvarblivna räkor och gör en toast Skagen till förrätt dagen därpå. Det behöver inte vara svårare än att blanda ihop creme fraiche, majonnäs, hackad rödlök, hackad dill och hackade räkor.  Smaka av med salt och peppar. Lägg härligheten på en rostad, eller smörstekt skiva vitt bröd, garnera med några hela räkor, lite löjrom, en citronskiva och en dillkvist.

Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Lämna ett svar