Räkfond & Räksoppa

Recept på Räkfond & Räksoppa

Räkfond

Räkfond

Ingredienser:

  • Räkskal från 1 kg räkor
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 0,5 rotselleri
  • 1 dl tomatpuré
  • vatten
  • 1 dl cognac
  • 2 dl vitt vin
  • dill- och persiljestjälkar
  • 3 dl vispgrädde – till räksoppa

räksoppaStek räkskalen under några minuter. Tillsätt därefter de skivade och hackade grönsakerna samt tomatpurén. Låt steka under ytterligare några minuter.

Tillsätt cognac, vitt vin och häll på med vatten så att skalen täcks. Låt koka i minst 20 minuter.

Sila fonden och låt koka ihop till 1/3 återstår. Fonden är nu klar och kan om så önskas frysas in för senare användning.

För att göra soppa så tillsätts nu vispgrädden. Låt koka i 10-15 minuter. Smaka av med cayennepeppar och eventuellt lite cognac eller vitt vin. Om soppan är för stark kan man hälla i lite mer grädde.

Servera soppan i varma tallrikar. Lägg först nu i räkorna i soppan så riskerar de inte att bli sega. Garnera med en dillkvist.

Print Friendly
No comments yet.

Lämna ett svar