Detta recept med en av våra älskade primörer – rabarber – är hämtat ur Tareq Taylors bok Tareq – Helt enkelt, (Massolit förlag, 2014).
RABARBER MED VANILJYOGHURT OCH KROKAN
Enkelt och elegant! Det går utmärkt att variera nötterna till krokanen. I receptet är det mandel, men det blir gott även med cashewnötter eller sesamfrön – eller en blandning.
4 PERSONER
4 rabarberstjälkar
2–3 cm färsk ingefära
5 dl vatten
3 dl strösocker
1 vaniljstång
2 dl matlagningsyoghurt
1 dl oskalad mandel
Skala en rabarber och spara skalen. Skala och krossa ingefäran lätt med den breda sidan av ett knivblad.
Skär den skalade rabarbern i bitar om 1–2 cm och lägg tillsammans med skalen och ingefäran i en kastrull. Tillsätt vattnet och ungefär 1 dl av sockret. Koka allt i ca 15 minuter på svag värme. Sila soppan genom en finmaskig sil.
Skrapa ur vaniljstången och rör ner fröna i yoghurten.
Skär resten av rabarbern i bitar om 5–6 cm. Värm dem försiktigt i en kastrull tillsammans med ca 1 dl socker tills bitarna är mjuka men inte sönderkokta. Det tar ca 5 minuter.
Smält det resterande sockret i en stekpanna eller tjockbottnad kastrull till en gyllenbrun karamell och tillsätt mandeln. Bred ut tunt på ett bakplåtspapper och låt stelna till en hård krokan.
Lägg den mjukkokta rabarbern i botten på tallriken. Lägg ett par ”ägg” eller klickar av den avrunna vaniljyoghurten ovanpå. Garnera med mandelkrokan och servera soppan varm i en kanna.
Fler recept från Tareq Taylors bok Tareq – Helt enkelt finns här på Smak för mat. Prova en kalvcarpaccio med senapsfrön eller varför inte sparris med rökt lammsida och rökt majonnäs.
No comments yet.