Prova avokadoburgare som omväxling

Grillad avokadoburgare, foto Martin Nordin

Grillad avokadoburgare, foto Martin Nordin

Grillad avokadoburgare med marinerade bönor, crème fraiche och färska örter

Till 6–8 burgare:

• 3–4 medelstora avokador
• färskpressad saft från 1 lime
• olivolja

Marinerade bönor:
• 3 dl kokta svarta bönor
• 2–3 grovhackade tomater, gärna rökta
• 1 finhackad salladslök
• 1 tsk finhackad serranochili
• 1 msk finhackad färsk koriander
• 1 tsk finhackad vitlök
• 1 msk vitvinsvinäger
• 2 msk olivolja
• zest från 1 lime

Till servering:
• 6 msk creme fraiche
• färsk persilja och koriander
• cayennepeppar
• 6 hamburgerbröd
• smör till bröden

Gör så här:
1. Skölj bönorna och låt dem rinna av ordentligt i ett durkslag. Blanda alla ingredienser till de marinerade bönorna i en skål. Rör om försiktigt och ställ åt sidan.
2. Tänd grillen eller ta fram en gasolbrännare.
3. Halvera avokadorna och pilla ut kärnorna. Gröp sedan försiktigt ur avokadoköttet med en sked. Skär ut så stora skivor som möjligt, cirka 1 cm tjocka, beroende på avokadons storlek. Lägg avokadoskivorna på en tallrik och pensla dem först med limesaft och sedan med olja.
4. Grilla avokadon hastigt på riktigt hög värme, precis när elden har lagt sig, eller bränn av dem med en gasolbrännare. Ytan ska bli karamelliserad, nästintill bränd, medan avokadon inuti ska vara kall och ha kvar sin konsistens.
5. Smöra bröden på snittytan och grilla eller stek dem så de får fin färg.
6. Lägg en generös klick marinerade bönor på varje bröd. Lägg sedan på två avokadoskivor, en klick crème fraiche, lite persilja och koriander. Avsluta med att pudra över lite cayennepeppar.

Svarta hamburgerbröd (eller inte, välj själv)
Först två tips som gäller för samtliga brödrecept: 1. Utgå från att allt mjöl inte behövs – olika mjölsorter suger olika mycket vätska, så därför är det bättre att börja med mindre mängd mjöl och sedan öka på. 2. Metoden att rundriva bröden är oslagbar. Googla gärna på ”rundriva bröd” så hittar du bra instruktionsfilmer.

SÖTPOTATISBRÖD

Till 10–12 bröd:
• 50 g smör
• 2,5 dl mjölk (3 %)
• 15–20 g jäst
• 1 ägg
• 2 msk strösocker
• 1 tsk salt
• 200 g kokt eller saltrostad sötpotatis
• 650 g vetemjöl
• ägg + 1 msk vatten till pensling
• sesamfrön

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret på låg värme och häll sedan i mjölken. Värm tills det är fingervarmt. Häll lite av vätskan i bunken med jäst och rör ut så att jästen löses upp. Häll i resten av vätskan och vispa ner socker, salt och ägg.
2. Mosa sötpotatisen med en gaffel och rör sedan ner den i bunken.
3. Blanda i mjölet, lite i taget. Knåda degen i cirka 10 minuter tills degen är smidig och släpper från kanterna.
4. Lägg en kökshandduk över bunken och jäs degen i 1,5–2 timmar, eller tills degen har dubblat sin storlek.
5. Dela degen i 10–12 bitar och forma till runda bollar genom att vika in kanterna mot mitten och trycka till degen. Lägg över bullarna på en plåt med bakplåtspapper och tryck till dem lätt med handflatan. Lägg på kökshandduken och låt jäsa i ytterligare 45 minuter.
6. Värm ugnen till 200 grader.
7. Vispa upp ett ägg och tillsätter en matsked vatten. Pensla bullarnas ovansida med äggvispet och häll på lite sesamfrön.
8. Sätt in bröden i ugnen och sänk värmen till 180 grader. Grädda bröden i 10–15 minuter, lite beroende på storlek. Ta ut ett bröd efter 10 minuter och knacka på undersidan, låter det ihåligt är det färdigt. Låt svalna på ett galler.

Psst! I det här receptet använder jag sötpotatis men du kan så klart byta ut den mot vanlig potatis. Eller så testar du att använda någon annan rotfrukt, till exempel palsternacka eller morot.

kolburgerbrod-300x450

KOLBRÖD

Till 10–12 bröd:
• 1 sats sötpotatisbröd (se ovan)
• 15 gram aktivt kol

Gör så här: Följ receptet på sötpotatisbröden men tillsätt kolet tillsammans med mjölken. Rör ut ordentligt. Aktivt kol kan du hitta på hälsokostbutiker och på nätet. Förutom att det ger dig sjukt snygga kolsvarta bröd har kolet flera hälsofrämjande egenskaper.

grönsburgareReceptet är hämtat ur Martin Nordins första kokbok Gröna burgare, (Bonnier fakta, 2017).

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera