Premiärviner

Vad vore en premiär utan bubbel?

Hos Domaine Gruss i Eguisheim, Alsace finns en mycket prisvärd Crémant. Genom glaset syns vinbonden Bernard Gruss.

Hos Domaine Gruss i Eguisheim, Alsace finns en mycket prisvärd Crémant. Genom glaset syns vinbonden Bernard Gruss.

Mousserande vin finns i en mängd olika varianter med varierande smak, kvalitet och pris. Mest känt är Champagne som noga skyddar sitt varumärke och sätter stolthet i att leverera bubbel med hög kvalitet.

Churchill tyckte att Champagne skulle vara kall, torr och gratis.

Smaken är förstås olika och att bubbel kostar lite mer kan förklaras med tillverkningsprocessen.

Vill man spara någon eller några hundra kronor kan man titta efter alternativ från andra delar av världen. Här får de mousserande vinerna inte kallas Champagne, utan heter i stället spumante, crémant eller sparkling till exempel. I t ex Alsace och Bourgogne gör man Crémant som står sig bra. Tyvärr är utbudet av Crémant från Alsace begränsat på Systembolaget, men det finns flera alternativ från Bourgogne. Exempelvis Geisweiler Monopole Crémant de Bourgogne Brut (nr 7685) 99:-.

Vill du jämföra med en äkta Champagne kan vi gärna framhålla Bollinger Special Cuvée Brut (nr 7418) 395:- eller Veuve Clicquot Brut (nr 7424) 399:-.

Prova även Asti Martini (nr 7706) 375 ml, 43:- en söt spumante från norra Italien, till citrussorbet och jordgubbar.

Var kommer bubblorna ifrån?

En äkta Champagne innehåller en blandning av Pinot Noir, Chardonnay och Petit Meunier och är framställd enligt Champagne-metoden. Det innebär i princip att en cuvée (blandning) av stilla vin utsätts för en andra jäsning efter att den tappats på flaska. Det är då bubblorna bildas och det mousserande vinets kvalitet kan i viss mån bedömas i bubblornas storlek och mängd.

Tänk vad en liten sked kan göra för Champagnen

Tänk vad en liten sked kan göra för Champagnen

Det finns andra metoder att få bubblor i vinet och det allra enklaste sättet är att helt enkelt kolsyra vinet, vilket motsvarar att du själv tillsätter bubblorna med en ”soda stream” där hemma. Det ger givetvis inget kvalitetsvin och bubblorna blir stora och försvinner snabbt.

Har man öppnat en flaska fint mousserande vin är man så klart mån om att bubblorna ska vara kvar i flaskan även om man inte dricker upp allt vid samma tillfälle. Då finns ett bra knep som vi fått av en fin, äldre dam från Paris som visste vad hon talade om.

– Sätt flaskan i kylskåpet med en tesked nedstucken i flaskhalsen. Då behåller den sin karaktär minst ett dygn. Det fungerar, vi lovar!

Mycket nöje!

Print Friendly

, , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera