Portersabayonne till citrusfrukter

Portersabayonne till citrusfrukter, visst låter det lite annorlunda. Det är så lätt att vi bara går i samma gamla spår, om och om igen. Det är ju enklast så, om än lite tråkigt. Sabayonnesås, det ska ju vara vitt vin! Vissa använder mousserande vin och andra vanligt vitt vin, men vin. Öl i sabayonnesåsen, det hör nog inte till vanligheterna. Så varför inte göra slag i sak och tillaga denna utsökta variant istället?

Receptet är hämtat ur kokboken Öl & Mat, (Lind & Co, 2013) som vi recenserat här på Smak för mat. Deras ord om efterrätten:

En riktigt fluffig och fyllig sås med lite knäckig portersmak, som är läcker att kombinera med citrusfrukter. Tänk dock på att sabayonnen måste tillagas precis innan den ska avnjutas.

sabayonneIngredienser till 6 personer

4 apelsiner (eller mixat med blodapelsiner)
2 blodgrapefrukter

Sabayonne

rivet skal och saft av 1/2 citron
1 1/2 dl porter
1 dl socker
5 äggulor
1/2 dl vispgrädde

1. Citrusfrukterna kan förberedas i god tid. Filea dem så här: Skär av toppen och botten på citrusen så att den står stadigt. Skär bort skalet och se till att det vita följer med. Filea dem sedan genom att skära bort hinnorna från klyftorna – använd en vass kniv.

2. Ställ filéerna kallt.

3. Sabayonnesås: Blanda citronskal och saft med öl, socker och äggulor i en bunke.

4. Ställ bunken i en kastrull med sjudande vatten. Vispa smeten fluffig med elvisp under några minuter.

5. Ta av bunken från värmen och fortsätt att vispa under ett par minuter tills det svalnat.

6. Vispa grädden ganska hårt och vänd ner den i sabayonnen.

Fördela citrusfrukterna i små skålar och klicka sabayonnesås över. Servera omedelbart, gärna tillsammans med havreflarn.

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera