Morbergs pizza

Foto: Martin Löf

Foto: Martin Löf

Det finns inte någon dag på året som landets pizzerior har så mycket att göra som på nyårsdagen. Men vad är det med mig, frågar sig Per Morberg i boken Morberg firar jul. Kan jag inte bara köpa en vanlig pizza? Måste jag promt göra en egen med de allra bästa råvarorna och grädda den i min vedeldade bakugn från 1700-talet. Ja, det måste jag, säger Per Morberg.

Boken Morberg firar jul beskriver inte bara förberedelserna innan jul utan tar oss med över nyåret och receptet på den här pizzan kommer garanterat leva längre än så.

Till 6 pizzor

6 dl vatten
ca 13 dl vetemjöl special
50 g jäst
1 tsk salt

Tomatsås
1 burk körsbärstomater, 400 g
½ dl olivolja
1 msk torkad oregano
salt och nymalen svartpeppar
2 vitlöksklyftor

Exempel på fyllning
rökt skinka
salami
spetspaprika
pepperoni
rödlök
färska champinjoner
ananas
gorgonzola
mozzarella
hårdost, t ex grevé eller parmesan
färska kryddörter

Foto: Martin Löf

Foto: Martin Löf

Värm vattnet så att det blir fingervarmt (37 grader). Häll mjölet i en degblandare eller bunke. Smula ner jästen i vattnet och rör tills den löst sig. Häll degspadet över mjölet, lite i taget. Tillsätt saltet och arbeta degen i minst 10 minuter (dubbla tiden om du arbetar degen för hand). Låt jäsa under bakduk i cirka 1 ½ timme.

Värm ugnen till 250 grader och sätt in en ugnsplåt eller baksten mitt i ugnen.

Mixa körsbärstomaterna till tomatsåsen i en kastrull. Rör ner olivolja, oregano, salt och peppar. Skala och pressa i vitlöksklyftorna. Värm hastigt upp såsen och låt svalna.

Kavla eller tryck ut degen till 6 tunna pizzabottnar på mjölat bakplåtspapper. Bred ut tomatsås och fördela önskad fyllning på pizzabottnarna. Krydda med svartpeppar och toppa med riven ost.

För över en pizza åt gången på den varma plåten och grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter.

Lägg färska kryddörter på pizzan strax före servering.

Morbergbok

 

Receptet kommer från boken Morberg firar jul (2013, Bonnier Fakta). Läs mer i Jul: Mannerström vs Morberg.

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera