Pizza som dessert?

pizzaKan man verkligen servera pizza som dessert?

Ställ frågan till Lena Söderström, som skrivit boken PIZZA – Grädda, grilla, njut! (Bokförlaget Semic, 2014) och hon kommer att svara ABSOLUT!

Om du tycker om jordnötter så kan vi varmt rekommendera denna pizza: jordnötspizza med chokladsås och kolasås.

”Tunn spröd pizzabotten, salta jordnötter, choklad och kola, grymt gott med en kula vaniljglass på toppen”.

Till två runda pizzor:
1 bit klassisk pizzadeg
olja, raps eller majs

Topping
2 dl jordnötssmör
4 msk chokladsås
4 msk kolasås
1 dl hackad choklad
2 msk hackade salta jordnötter

Gör degen, se nedan, och baka ut den till två runda pizzor, ca 17 cm i diameter.
Gör chokladsås och kolasås, se nedan.
Hetta upp en grillpanna.
Nagga pizzorna med en gaffel och pensla dem med oljan. Grilla pizzorna, en i taget. Grilla ca 3 minuter, så att pizzan får fin färg på undersidan. Vänd pizzan i pannan. Toppa med jordnötssmör, chokladsås, kolasås, choklad och nötter. Grilla under lock ca 3 minuter tills pizzan fått fin färg på undersidan och chokladen börjar smälta.

Pizza_inlaga_4_juli.indd

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Klassisk pizzadeg
5-10 g färsk jäst (1 tsk)
3 dl kallt vatten
½ msk strösocker
1 tsk salt
1 msk olivolja
6-7 dl vetemjöl
1 dl vetemjöl till utbakning

Rör ihop jäst och vatten tills jästen löser sig. Blanda i socker, salt och olja. Arbeta in mjölet i 2-3 omgångar och blanda till en smidig deg, ca 10 minuter. Täck bunken med plastfilm och låt pizzadegen jäsa i 1½ timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 3 lika stora bitar. Degbitarna kan frysas in och håller i ca i månad.

Utbakning
Ta upp 1 bit deg på mjölat bakbord. Forma den till en bulle och låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter. Kavla eller dra ut degen till två runda pizzor. Lägg pizzan på bakplåtspapper.

Kolasås
4 dl grädde
2/3 dl strösocker
2/3 dl ljus sirap
2 msk smör

Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka sedan på ganska stark värme, utan lock, tills såsen tjocknat och fått fin ljusbrun färg, ca 15 minuter.
Ta kastrullen från värmen och rör i smöret. Låt svalna. Häll i ren flaska och förslut.

Chokladsås
3 dl strösocker
3 dl kakao
1 krm salt
3 dl vatten

Mät upp socker, kakao och salt i en kastrull. Blanda i vatten i 2-3 omgångar och rör om så att allt blandas. Koka upp såsen under omrörning. Sjud sedan tills såsen är tjock och blank, 5-8 minuter. Rör om då och då.

Pizza_inlaga_4_juli.indd

Fot W Kleinschmidt

Här på Smak för mat hittar du även ett recept på conepizza från Lena Söderströms kokbok Pizza – Grädda, grill, njut!

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera