Pizza för getostälskaren

Foto: W Kleinschmidt

Foto: W Kleinschmidt

Pizza med karamelliserad rödlök, getost och honung kommer att blir din nya favorit bland pizzor om du är en äkta getostälskare.

Receptet är hämtat från Lena Söderströms kokbok PIZZA – Grädda, grilla, njut! (Bokförlaget Semic, 2014).

Ingredienser till 4 pizzor

1 bit klassisk pizzadeg

Topping
3 dl riven ost
karamelliserad rödlök
4 skivor getost, ca 1 cm tjocka
3-4 msk flytande honung
2 msk hackade valnötter
färska örter

Gör degen och baka ut den till 2 avlånga pizzor, 15 x 30 cm, se nedan.
Gör karamelliserad lök med rödlök, se nedan.
Sätt ugnen på 250-275º. Sätt in en pizzasten på ett galler i mitten av ugnen eller sätt in en plåt i mitten av ugnen. Se till att stenen eller plåten är riktigt het innan du gräddar pizzan.
Toppa pizzorna med riven ost. Lägg på löken och getost. Lägg pizzorna med bakplåtspapperet på stenen eller plåten med hjälp av en pizzaspade.
Grädda pizzorna ca 10 minuter. Ta ut pizzorna med hjälp av spaden. Ringla honungen och strö nötterna över getosten. Toppa med färska örter.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Karamelliserad lök, 2½ dl
6-8 gula eller röda lökar
3 msk olivolja
2 msk strösocker
1 tsk färska timjanblad

Skala och skiva löken. Fräs löken i oljan ca 15 minuter, rör om då och då.
Blanda i socker och timjan och fräs under omrörning, ca 3 minuter. Låt löken svalna.

Klassisk pizzadeg
5-10 g färsk jäst (1 tsk)
3 dl kallt vatten
½ msk strösocker
1 tsk salt
1 msk olivolja
6-7 dl vetemjöl
1 dl vetemjöl till utbakning

Rör ihop jäst och vatten tills jästen löser sig. Blanda i socker, salt och olja. Arbeta in mjölet i 2-3 omgångar och blanda till en smidig deg, ca 10 minuter. Täck bunken med plastfilm och låt pizzadegen jäsa i 1½ timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 3 lika stora bitar. Degbitarna kan frysas in och håller i ca i månad.

Utbakning
Ta upp 1 bit deg på mjölat bakbord. Forma den till en bulle och låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter. Kavla eller dra ut degen till två runda pizzor. Lägg pizzan på bakplåtspapper.

Här på Smak för mat hittar du även ett recept på conepizza och på jordnötspizza med chokladsås och kolasås.från Lena Söderströms kokbok Pizza – Grädda, grill, njut!

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Conepizza Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Jordnötspizza Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Jordnötspizza Foto: Wolfgang Kleinschmidt

 

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera