Piri piri-kyckling

BBQ_PLC kopia.inddDetta recept på piri piri-kyckling kommer från kokboken BBQ • Fisk, vego, kött Mer än 180 recept av Ben O’Donoghue (Norstedts, 2016).

När man tillför rök under grillningen blir det här en av de godaste grillade kycklingrätterna i världen. Rätten har portugisiska rötter och är vanlig i hela Afrika på grund av Portugals koloniala intressen. Piri piri är namnet på den afrikanska chilisort (African bird’s eye chili) som används och när det gäller marinader syftar man vanligtvis på den härliga blandningen av paprikapulver och andra kryddor tillsammans med syrlig lime eller vinäger. Marinaden behöver inte vara överdrivet het.

Piri piri-marinaden håller i upp till en vecka om den förvaras i lufttät burk.

6 PORTIONER
12 kycklinglår med ben, putsa bort överflödigt fett
2 msk olivolja
3 lime i klyftor
1 sats aioli

PIRI PIRI-MARINAD
2-3 scotch bonnet-chilifrukter eller annan stark chilifrukt, grovhackade
4 långa röda chilifrukter, grovhackade
2 tsk havssalt
2 vitlöksklyftor, krossade
5 cm färsk ingefära, grovhackad
2 tsk mald koriander
½ tsk mald kanel
1 tsk paprikapulver
1 dl vitvinsvinäger
2 tsk hackad färsk oregano

TILL RÖKNINGEN
1 kvist lagerblad
1 stor knippa rosmarin
1 stor knippa krus- eller slätbladig persilja
1 knippa färsk timjan
1 knippa färsk salvia

Gör marinaden: Lägg hackade chilifrukter och salt i en mortel eller matberedare och stöt eller mixa till en massa.

Tillsätt vitlök, ingefära och kryddor och stöt eller mixa till en massa. Tillsätt vinäger och oregano.

Skär två eller tre skåror i varje kycklinglår, ända ner till benet.

Lägg kycklingen i marinaden. Marinera i kylskåpet över natten eller i minst 3 timmar.

Ta ut kycklingen ur kylskåpet och låt den bli rumstempererad.

Förbered grillen för direkt grillning på medelvärme. Grilla kycklinglåren i 5-8 minuter, bara så att de får färg på bägge sidor, ta sedan av dem från värmen. Blöt örterna till rökningen ordentligt och lägg dem på grillen, lägg sedan kycklinglåren ovanpå. Fortsätt att grilla kycklingen under lock tills den är genomstekt. Det kan ta 20 minuter.

Ringla olivolja över de grillade kycklinglåren och servera limeklyftor och en klick aioli till.

Piri piri-kyckling. Foto: Billy Law

Piri piri-kyckling. Foto: Billy Law

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera