Pippi på kyckling – Poulet au four

Foto: Emma Shevtzoff

Foto: Emma Shevtzoff

Poulet au four

Helstekt kyckling är bland det godaste kokboksförfattaren Anne Aobadia vet. Det smakar söndagsmiddag utan att man behöver anstränga sig och sköter sig själv i ugnen. Ju större fågel desto bättre.

6 portioner

1 stor gårdskyckling på minst 1 ½ – 2 kg
salt, peppar
Mapuche Fire (Herbaria)
100 g smör
1 citron, i klyftor
3 gula lökar
½ dl vatten

  1. Ta fram kycklingen. Torka den ordentligt med hushållspapper. Salta och peppra runt om kycklingen, även invändigt. Snåla inte med saltet. Gnid in grillkryddan. Lägg i en smord ugnsform med hög kant. Om inälvorna ingick i kycklingen så placera dem gärna runt kycklingen i formen. De ger god smak åt stekskyn. Sedan behöver man inte äta dem om man inte vill.
  2. Skala och dela löken och lägg runt om. Samma sak med citronen. Skär och hyvla smöret över kycklingen.
  3. Ställ formen långt ner i ugnen och stek i 1 ½ timme eller mer, beroende på storlek, 175-200 grader. Då och då ska man ösa fågeln med steksky och eventuellt spä på med extra vatten.

Tips! Om du vill ha ännu mer citronsmak kan du stoppa en bit citron inuti kycklingen. Ta var på stekskyn och gör gärna en gräddsås till.

Annes enkla gräddsås

Matkärlek - Laga gott och naturligt med LCHF

Matkärlek – Laga gott och naturligt med LCHF

1 dl steksky ev utspädd med vatten
100 g vatten
100 g färskost
2 dl grädde eller crème fraiche
1 msk smaksättning som osötad senap, tomatpuré, pesto eller ajvar
kryddor efter smak

Sila stekskyn om det behövs och tillsätt ev mer vätska och färskost. Sedan grädde eller crème fraiche.
Tillsätt smaksättning och låt puttra en stund tills såsen kokat ihop till önskad konsistens.

Sila stekskyn om det behövs och tillsätt ev mer vätska och färskost. Sedan grädde eller crème fraiche. Tillsätt smaksättning och låt puttra en stund tills såsen kokat ihop till önskad konsistens.

Anne Aobadia är författare till boken ”Matkärlek – Laga gott och naturligt med LCHF”. Läs gärna mer om boken i Matkärlek – den enda sanna kärleken?  I Snöade in på LCHF av en slump berättar Anne om hur boken blev till.

Print Friendly

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera